Ga naar de inhoud
Economie

Lastig parket Bijleveld: NAVO-eis uitgaven defensie verder uit zicht

Minister Ank Bijleveld (m) met de commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Beeld © ANP

Pech voor minister Ank Bijleveld (CDA): haar ministerie kreeg er na jaren van bezuiniging eindelijk flink geld bij, maar door de economische groei haalt Nederland de NAVO-eis voor defensie-uitgaven bij lange na niet. En dat zal niet goed vallen in Washington.

Het ministerie van Defensie geeft dit jaar 9,2 miljard euro uit, het bruto binnenlands product (bbp) komt dit jaar volgens de laatste raming van het Centraal Planbureau uit op 771,5 miljard. Kortom: van alles wat we hier in Nederland verdienen, geven we 1,19 procent uit aan het leger. 

Te weinig voor NAVO-norm

Als we die NAVO-norm zouden willen halen, moet er minstens 15,7 miljard euro naar het ministerie van Defensie. Maar het nieuwe kabinet geeft 'slechts' 1,5 miljard extra uit, wat er voor zorgt dat de overheid in 2020 1,3 procent van het bbp uitgeeft aan defensie.

Maar omdat de economie in Nederland zo goed draait, zal het bbp verder stijgen. En dus zal het defensiebudget in 2024 nog maar 1,26 procent van het bbp zijn, schrijft Bijleveld in een verslag van de NAVO-bijeenkomst in Brussel. 

Trump eist meer van Europese bondgenoten...

Haar boodschap zal waarschijnlijk met ongenoegen zijn ontvangen door haar Amerikaanse ambtsgenoot Jim Mattis.

Zijn baas, de Amerikaanse president Trump, hamert er sinds zijn uitverkiezing op dat de Europese bondgenoten in het trans-Atlantische militaire samenwerkingsverband meer uitgeven aan hun leger. Mattis waste zijn Europese collega's halverwege februari nog de oren over hun uitgaven aan defensie, schrijft Reuters.

... en verhoogt budget Amerikaans leger

De NAVO is anders niet bij machte om een eventuele aanval van Rusland tegen te houden, waarschuwde ook de Adviesraad Internationale Vraagstukken in november van vorig jaar. Deze instantie adviseert de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie op het gebied van buitenlands beleid

De Verenigde Staten gaven zelf onlangs het goede voorbeeld. Op 12 februari maakte Trump bekend dat hij het budget voor het Amerikaanse leger met 7 procent wil verhogen van 639,1 dit jaar naar 686 miljard dollar in 2019