Economie

Musk klaagt op Twitter over regelgeving, Trump reageert snel

08 maart 2018 21:06 Aangepast: 23 maart 2018 09:04
Trump en Musk spreken elkaar in 2017 Beeld © ANP

Hoe vang je de aandacht van een president die zijn beleid via Twitter bekend maakt? Via Twitter, moet ondernemer Elon Musk gedacht hebben. Kort voordat president Donald Trump zal laten weten hoe de aangekondigde importheffingen eruit gaan zien, spreekt Musk hem erop aan. De reactie volgt onverwacht snel.

"Denkt u dat de Verenigde Staten en China eerlijke en gelijke regels zouden moeten hebben voor auto’s", vraagt Musk op Twitter aan de president in een serie tweets.

Hij wijst erop dat over een Amerikaanse auto die naar China gaat 25 procent importheffing moet worden betaald, maar er voor een Chinese auto die naar de Verenigde Staten komt slechts 2,5 procent moet worden betaald.

LEES OOK: Trump pakt 'oneerlijke handel' aan en voert importheffing op staal in

Het is een opmerkelijke manier van benaderen. Musk schrijft dat ze het aan de vorige regering ook hebben gevraagd, maar dat dat weinig opleverde. “Ik wil een eerlijke uitkomst”, schrijft hij. “Niets meer dan dat. Ik hoop dat het niet onredelijk overkomt.”

Nog geen twee uur later kwam er antwoord. Dat kwam van Trump zelf, maar niet via Twitter. Tijdens de persconferentie las Trump de tweets van Musk voor. 

Wederzijdse belasting

"We gaan een wederzijds belastingstelsel invoeren", zei Trump. "Als China ons 25 procent rekent, of India rekent ons 75 procent, dan gaan wij hetzelfde doen."

Of Musk blij is met die respons is nog maar de vraag, want de CEO van Tesla gaf juist aan tegen èlke vorm van importbelasting te zijn. "Maar de huidige regels maken het moeilijk. Het is alsof we meedoen met een Olympische race terwijl we lood in de schoenen hebben", zei hij over het verschil in heffingen tussen de VS en China. 

Eerder zat Musk in een raad voor economisch advies van de president. Musk gaf toen ook al aan dat hij het niet altijd eens was met de president.

LEES OOK: EU dreigt met stevige reactie op importheffingen Trump 

Maar, zei hij, dat de positie als adviseur hem in ieder geval een mogelijkheid gaf om te proberen om Trumps gedachten te veranderen. Nadat de president bekendmaakte dat de Verenigde Staten zich terug zouden trekken uit het klimaatakkoord van Parijs was de maat vol voor Musk.

Hij benadrukte dat klimaatverandering echt bestaat en dat het opzeggen van het akkoord een slechte zaak was voor Amerika en de wereld. Hij verliet de adviesraad. In ieder geval is het duidelijk dat Trump toch z'n mentions leest. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van