Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Door verkiezingen nog meer onduidelijkheid voor expats in Groot-Brittannië

09 juni 2017 15:17 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Monique Hawkins

Ze werd het symbool van het enorme bureaucratische circus waar expats in Groot-Brittannië mee te maken krijgen sinds het brexit-referendum. Na de nodige media-aandacht is Monique Hawkins inmiddels Britse. Maar opgelucht voelt het nog steeds niet.

"Ik ben huiverig optimistisch", reageert ze op de verkiezingen van gisteren. Het feit dat Theresa May haar absolute meerderheid kwijt is ziet Hawkins wel als winst, maar eigenlijk weet ze nog steeds niet wat het gaat betekenen. "Een zachtere brexit wellicht. Maar ik verwacht niet dat het tij nog te keren is. Hoewel ik ook denk dat een brexit onuitvoerbaar is."

Britse nationaliteit

Die brexit zorgde ervoor dat Hawkins vorig jaar in de bureaucratische molen terechtkwam van de Britse overheid. Na het referendum vroeg ze voor de zekerheid het staatsburgerschap aan. Maar de eerste reactie was dat ze wellicht het land moest verlaten. Terwijl ze daar al bijna 25 jaar woont.

Pas bij de derde aanvraag en de nodige media-aandacht kreeg ze een verblijfsvergunning. Je zou denken dat dat voor opluchting zorgde, maar het maakte Hawkins vooral boos. "Boos dat iemand pas na zo veel media-aandacht wel een verblijfsvergunning krijgt."

Kies een paspoort

Die vergunning heeft ze inmiddels ingeruild voor een Brits paspoort. Daarmee mocht ze gisteren zelfs naar de stembus. "Ik heb heel veel geluk gehad dat ik dat mocht, zonder mijn Nederlandse paspoort in te leveren", vertelt ze. Dat komt omdat ze getrouwd is met een Brit.

De meeste van Hawkins' Nederlandse expatvrienden moeten namelijk hun Nederlandse paspoort inleveren, op het moment dat ze Brits staatsburger willen worden. "Van Groot-Brittannië mag je een dubbel paspoort hebben, maar van Nederland mag dat in de meeste gevallen niet. En van mijn vrienden wil niemand het Nederlanderschap verliezen. Want dan verliezen ze straks ook de link met Europa."

Petitie voor Nederlanderschap

Om de Nederlandse overheid ervan te overtuigen dat dit anders moet, is ze de petitie 'Eens Nederlander, altijd Nederlander' gestart. Deze petitie is dus gericht op de dubbele nationaliteit van Nederlanders in het buitenland. Niet op de mogelijk dubbele nationaliteit van allochtonen in Nederland.

Wat gebeurt er met expats?

Dat expats hun best doen om een verblijfsvergunning of Britse nationaliteit te verkrijgen komt voort uit de onzekerheid of ze na een brexit nog wel mogen blijven wonen en werken in Groot-Brittannië. Die onzekerheid zal waarschijnlijk nog wel even voortduren. De verkiezingsuitslag heeft de brexit-impasse alleen nog maar groter gemaakt.

Het enige houvast voor hen komt ironisch genoeg uit Brussel. De Europese Unie heeft laten weten dat, hoe een brexit er ook uit komt te zien, het uitgangspunt is dat EU-burgers die in het VK wonen, daar mogen blijven wonen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van