Economie

Deze 25-jarige bezit voor 5,5 miljard pond aan vastgoed in Londen

14 augustus 2016 10:00 Aangepast: 30 juli 2017 17:00
Hugh Grosvenor (midden) is sinds vorige week grootgrondbezitter. Beeld © ANP

Stel je voor: je bent 25 jaar en je bezit plotseling voor 8,3 miljard pond aan vastgoed, waaronder voor 5,5 miljard in Londen. Dat moet heel vreemd zijn. Het overkwam Hugh Grosvenor deze week, toen zijn vader, de hertog van Westminster plotseling overleed. Wie is die jongen?

De jonge erfgenaam houdt van zijn privacy: hij is niet actief op sociale media en wordt amper gespot door de (opdringerige) Britse pers. Eerder omschreef Vanity Fair hem als 'baby-faced'. Vermoedelijk zal de pers het vizier - ongevraagd - wat vaker op hem richten, want de erfenis maakt hem de rijkste persoon onder de 30 in Engeland en en hij komt met stip binnen in de top 100 van rijkste mensen ter wereld.

Hij en zijn vader hebben weinig hoeven doen voor het fortuin. In de 17e eeuw vergaarden hun voorouders grote lappen grond, die in de afgelopen eeuwen ongelofelijk in waarde zijn gestegen. Zo bezit de familie zo'n 121,4 hectare grond in Londen, onder andere in de peperdure wijken Belgravia (vlakbij Buckingham Palace) en Mayfair. De gemiddelde huizenprijs ligt daar rond de 3 miljoen pond. Daarnaast is Grosvenor eigenaar geworden van grond in Oxford, Cheshire, Schotland en Spanje.

'Games waren mijn eerste prioriteit'

Ondanks zijn grote rijkdom, lijdt Grosvenor een rustig leven, hij werkt als een account manager bij een biobrandstoffenbedrijf. Zijn vader besloot hem en zijn drie zussen niet naar een exclusieve kostschool te sturen, maar naar de lokale basisschool.

Alhoewel hij na zijn middelbare school (dat was wel een privéschool) vermoedelijk naar elke universiteit kon gaan, interesseerde hem dat maar weinig. "Games waren mijn eerste prioriteit", zei hij volgens de BBC. Gelukkig kon zijn familie na een paar jaar toch opgelucht ademhalen: na zijn studie 'platteland management' aan Newcastle University, ging hij keurig naar Oxford.

5 miljoen pond voor een feestje

Vier jaar geleden haalde hij toch even de Britse krantenkoppen: zijn 21ste verjaardag was volgens de geruchten gigantisch duur. Volgens de lokale krant zou hij er 5 miljoen pond van het familievermogen doorheen hebben gejaagd. Komediant Michael McIntyre en hiphopband Rizzle Kicks mochten de gasten vermaken. De dresscode was 'black tie en neon'. Later zei hij daarover: "Het was gewoon fantastisch - een verjaardag en een feest dat ik nooit zal vergeten. Het is het begin van een nieuw hoofdstuk in mijn leven."

De miljardair heeft nauwe banden met het Britse koningshuis, drie jaar geleden werd hij de peetvader van de toekomstige koning van het Verenigd Koninkrijk: prins George. De twee families zijn al langer erg hecht, zijn moeder is de peetmoeder van prins William.

Zijn ouderlijk huis is ook niet verkeerd

Als één van de rijkste mensen ter wereld, kan je natuurlijk niet opgroeien in een nieuwbouw villawijk. Geheel in stijl, deed de jonge erfgenaam zijn eerste stapjes in een gigantisch 'landhuis' uit de 19e eeuw. Eén van de kamers is zo groot dat deze 200 mensen kan huisvesten, moet je voorstellen hoe goed je daar kunt rolschaatsen...

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van