Economie

Dura Vermeer als enige over om nieuwe EMA-kantoor te bouwen

02 maart 2018 19:55 Aangepast: 21 maart 2018 18:30
Impressie van het toekomstige EMA-kantoor de Amsterdamse Zuidas. Beeld © Rijksvastgoedbedrijf

De kans is groot dat bouwbedrijf Dura Vermeer het nieuwe hoofdkantoor van het Europese Medicijnenagenschap (EMA) in Amsterdam mag gaan bouwen. De andere kandidaat, het Oostenrijkse Züblin, heeft zich begin februari teruggetrokken.

​Dat meldt Het Parool vrijdag. Volgens het Oostenrijkse bedrijf ziet het van de aanbesteding af vanwege de strakke planning. Op het niet halen van de deadline staat een forse boete. "Wij hebben ons teruggetrokken vanwege een combinatie van factoren, waaronder tijd", aldus Theo Broere, manager bij Züblin Nederland, in de Amsterdamse krant.

Geen gelopen race

Nu nog is het EMA gevestigd in Londen. Daar moet het echter vertrekken omdat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat. Na een bloedstollende stemming trok Amsterdam aan het langste eind: via een loting troefde het als enige overgebleven Milaan af.

Toch is de komst van het EMA naar Amsterdam nog geen gelopen race. Italië en Milaan vechten de toewijzing aan, omdat ze het agentschap zelf graag willen hebben. Met de komst van het agentschap verhuizen een paar honderd kapitaalkrachtige families mee. Ook is het EMA jaarlijks goed voor 36.000 hotelovernachtingen.

Informatie achtergehouden

Een delegatie van Europarlementariërs betwijfelt of Nederland de deadline voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor überhaupt haalbaar is. Volgens de deldgatievoorzitter is niet alle belangrijke informatie over de aanbesteding gedeeld, zoals het terugtrekken van Züblin.

Het EMA moet uiterlijk in maart volgend jaar naar Nederland zijn verhuisd, omdat de Britten dan de Europese Unie verlaten. Het nieuwe kantoor aan de Zuidas is waarschijnlijk pas later in 2019 klaar. Daarom betrekken de werknemers eerst een ander gebouw bij het Amsterdamse treinstation Sloterdijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van