De ruzie tussen de EU en de VS over mogelijke importheffingen wordt met de dag intenser. De Europese Commissie beschuldigde vandaag president Trump van cherrypicking, nadat hij felle kritiek had geuit op de importtarieven van de EU op Amerikaanse auto's.
Dat zei woordvoerder Enrico Brivio vandaag tijdens de dagelijkse persconferentie van de Europese Commissie in Brussel.
Verschrikkelijke importheffingen
Brivio reageerde op de woorden van president Donald Trump, die de importheffingen van de EU op Amerikaanse auto's hekelde afgelopen week en daaraan toevoegde dat Europese fabrikanten zoals Mercedes en BMW heffingen kunnen verwachten.
"Als ze hun verschrikkelijke importheffingen op onze producten laten vallen, laten wij die van ons ook vallen. Groot tekort. Zo niet, dat gaan we auto's belasten en dergelijke. EERLIJK!", tweette Trump zaterdag over de importheffingen van de EU op Amerikaanse auto's.
The European Union, wonderful countries who treat the U.S. very badly on trade, are complaining about the tariffs on Steel & Aluminum. If they drop their horrific barriers & tariffs on U.S. products going in, we will likewise drop ours. Big Deficit. If not, we Tax Cars etc. FAIR!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 10 maart 2018
Selectief shoppen
Trump vindt het oneerlijk dat de EU Amerikaanse auto's belast met een importheffing van 10 procent, terwijl het omgekeerd maar 2,5 procent is. Als de EU wil ontkomen aan de importheffing op staal en aluminium van 25 procent, moet de EU die heffingen stoppen, vindt de president van de VS.
Maar volgens de Commissie is het oneerlijk om selectief te shoppen in importheffingen. Het klopt, zei Brivio, dat de Europese heffingen op gewone personenauto's aanzienlijk hoger zijn, maar tegelijkertijd legt de VS een heffing op van 25 procent op trucks en SUV's uit de EU. Omgekeerd is dat slechts 14 procent.
Gemiddeld 3 procent
Ook wees de Commissie op andere hoge heffingen van de VS. Bijvoorbeeld op textiel (12 procent) en schoenen (48 procent). Gemiddeld worden producten uit de VS 3 procent duurder door Europese importheffingen. Omgekeerd is dat 2,4 procent, zei Brivio.
Met andere woorden: de VS maakt zich in ongeveer dezelfde mate schuldig aan het opleggen van handelsbarrières. Brivio zette vandaag dan ook het wapen van het cliché in: "Wie in een glazen huis woont, moet geen stenen gooien."
Werken aan een oplossing
Terwijl de handelsoorlog publiek wordt uitgevochten, is er nog veel onduidelijk over hoe er achter de schermen wordt gewerkt aan een oplossing. De Europese Commissie probeert, net als bijvoorbeeld Canada en Mexico, te ontkomen aan de importheffingen op staal en aluminium, maar op welk niveau die onderhandelingen plaatsvinden blijft onduidelijk.
Volgens Brivio staan er geen ontmoetingen tussen de VS en de EU gepland, maar zullen er contacten zijn op 'meerdere niveaus' deze week. Ongeveer tegelijkertijd tweette Trump juist dat zijn minister van Handel, Wilbur Ross, zal spreken met EU-afgevaardigden over het afschaffen van handelsbarrières.
Secretary of Commerce Wilbur Ross will be speaking with representatives of the European Union about eliminating the large Tariffs and Barriers they use against the U.S.A. Not fair to our farmers and manufacturers.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 12, 2018
Gelijke munt
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vandaag te hopen dat de beide kampen eruit komen, maar benadrukte dat de EU klaar moet staan met tegenmaatregelen als de VS en de EU niet tot een akkoord komen.
Officieel is er nog geen lijst van tarieven en producten gepubliceerd, maar de EU is van plan om met gelijke munt terug te betalen als de VS zijn importheffingen op staal en aluminium echt invoert. De EU dreigt met een heffing op onder meer Harley-Davidsons, bourbon en spijkerbroeken uit de VS.
Automakers: Trump schiet in eigen voet
Ondertussen waarschuwen de Europese automakers dat een handelsoorlog uiteindelijk slecht zal zijn voor de werkgelegenheid in de VS. De vrees is dat als de Amerikanen auto's uit Europa zwaarder gaan belasten, de EU zal terugslaan met tegenmaatregelen.
Op zijn beurt zou dat weer kunnen betekenen dat de fabrieken van de Duitse fabrikanten in de VS, waar 36.500 mensen werken, minder zullen gaan produceren. De fabrieken produceren namelijk ook auto’s voor de Europese en Aziatische markt.
Volgens het verbond van Duitse automakers is zelfs de helft van de in de VS gemaakte auto’s bestemd voor export naar landen buiten het Nafta-verdrag tussen de VS, Mexico en Canada.