Ga naar de inhoud
Economie

Hogere rente slecht voor de beurs? Juist fijn voor financials

Aandelen, obligaties of cash? Beeld © Getty

Over het algemeen dalen de aandelenkoersen als de rente stijgt. Maar er zijn ook aandelen die het juist goed doen als de rente stijgt, zoals die van banken en verzekeraars.

Niet alle beleggers zien het met lede ogen aan als de rente oploopt. Zo werken banken met geld en een hogere rente vergroot voor hen de marge die ze kunnen maken.

Een belangrijk deel van het bankbedrijf bestaat immers uit enerzijds het lenen van geld, bijvoorbeeld van spaarders, en anderzijds het weer voor langere tijd uitlenen van dat geld, aan consumenten of bedrijven.

Rentemarge

"Bij ABN Amro, bijvoorbeeld, komt bijna 70 procent van de totale inkomsten uit rente-inkomsten", aldus Jim Tehupuring van ProBeleggen. Het verschil tussen de spaarrente die aan spaarders wordt vergoed en rente die ABN Amro krijgt van bedrijven die dat geld hebben geleend is dus belangrijk.

Ook als het verschil tussen die twee rentes maar één basispunt stijgt, dan levert dat tientallen miljoenen op voor de bank, aldus Tehupuring. Eind december had ABN Amro 275 miljard euro uitgeleend aan klanten.

Hogere
Lees ook:
Hogere rente is slecht voor aandelen, dit is waarom

Negatieve rente ECB

"Vergeet ook niet dat het banken nu, in tegenstelling wat normaal is, geld kost om geld te stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB), want de rente is -0,4 procent.

Maar ze kunnen geen negatieve rente vergoeden aan spaarders, dus dat is niet winstgevend", aldus Corné van Zeijl van Actiam.

Verzekeraars

Ook verzekeraars hebben profijt van een hogere rente. Ze hoeven nu immers minder vermogen te hebben om straks aan hun verplichtingen te voldoen. Met andere woorden, door de hogere rente is de contante waarde van hun verplichtingen lager, legt Tehupuring uit. Daardoor kunnen verzekeraars dus meer verzekeringen verkopen.

Van Zeijl denkt dat het aspect van de lagere contante waarde nu minder speelt dan in het verleden. Verder heeft een hogere rente ook een negatief effect op de beleggingen. Per saldo zal het effect wel positief zijn, aldus Van Zeijl.

Dollarkoers

Een hogere rente in de VS kan ook nog voordelig zijn voor grote delen van de AEX-index, aldus Tehupuring. In principe betekent een hogere Amerikaanse rente een sterkere dollar. Omzetten en winsten in dollars worden dan in euro's omgerekend meer waard. Ahold Delhaize, bijvoorbeeld, haalt zo'n 60 procent van het resultaat uit de VS.

Maar het afgelopen jaar is de koers van de Amerikaanse dollar juist gedaald ten opzichte van de euro. Dus dat gaat nu niet op.