Ga naar de inhoud
Economie

Juncker dreigt met heffing op Harley-Davidson, bourbon en jeans

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker: "We kunnen niet simpelweg onze kop in het zand steken." Beeld © ANP

Als Donald Trump zijn voorgestelde handelssancties doorzet, zal de Europese Unie een eigen importheffing van 25 procent invoeren op bepaalde Amerikaanse producten, zoals de motoren van Harley-Davidson, bourbon en spijkerbroeken.

Dat schrijft Reuters op basis van Europese bronnen. Volgens het persbureau is de Europese Commissie van plan 'streng' op te treden tegen de plannen van de Amerikaanse president. Zo denkt het erover om zich aan te sluiten bij andere tegenstanders om gezamenlijk een protest in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Blauwe spijkerbroeken

In een interview met de Duitse televisie zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al een lijstje met producten klaar te hebben liggen, zoals de befaamde choppers van Harley-Davidson, bourbon-whiskey en blauwe spijkerbroeken. "We streven naar een redelijke verhouding met de Verenigde Staten, maar we kunnen niet simpelweg onze kop in het zand steken."

Ook spreekt de Commissie over vrijwaringsmaatregelen op staal en aluminium. Hiermee wil het voorkomen dat de Amerikaanse producten via een omweg alsnog Europa bereiken. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2002 toen beide handelsblokken ook een conflict over staal hadden.

Staal en aluminium

Gisteren maakte Trump bekend een heffing in te stellen van 25 procent op geïmporteerd staal en 10 procent op aluminium. Hiermee wil de president de Amerikaanse industrie een steun in de rug geven, die volgens hem al tientallen jaren oneerlijk wordt behandeld door andere landen.

Van de 3 miljard aan heffingen die de EU nu voorstelt, komt ongeveer een derde uit staal, aldus Reuters. Weer een derde gaat om industriële producten, de rest om agrarische spullen. De volledige lijst wordt volgende week gepresenteerd aan de EU-lidstaten. De maatregelen zouden binnen drie maanden moeten ingaan.

Ook schadelijk voor VS

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt in een reactie dat de heffingen niet alleen schadelijk zijn voor de rest van de wereld, maar ook voor de VS zelf. De Amerikanen en Amerikaanse bedrijven zijn immers zelf ook grote gebruikers van aluminium en staal.

Het IMF is daarnaast bezorgd dat door deze stap mogelijk ook andere landen met invoerbeperkingen gaan komen. "We moedigen de VS en zijn handelspartners aan om constructief samen te werken om handelsbelemmeringen te verminderen en handelsmeningsverschillen op te lossen zonder toevlucht te nemen tot dergelijke noodmaatregelen'', aldus het fonds.

Handelsoorlogen zijn goed

Eerder vandaag zette Trump zijn plannen nog eens kracht bij. In een tweet noemde hij handelsoorlogen 'goed' en 'makkelijk te winnen'. Volgens hem kun je de handel met landen met een handelsoverschot het beste helemaal stoppen.

In reactie op de aankondiging van Trump doken de Europese beurzen in het rood. Met name staalgerelateerde bedrijven kregen ervan langs. Zo daalden de aan de AEX genoteerde staalfondsen ArcelorMittal en Aperam respectievelijk 3,7 en 2,3 procent.