Economie

Hoekstra zwicht: flitshandelaren mogen hoge bonussen blijven verdienen

20 februari 2018 07:59 Aangepast: 20 februari 2018 08:22
Beeld © Archieffoto ANP

Mede onder druk van de sector die dreigt zich anders buiten Nederland te vestigen, past minister van Financiën Wopke Hoekstra de wetgeving voor bonussen in de financiële sector aan. Flitshandelaren houden hun uitzonderingspositie in de strenge wetgeving over bonussen in de financiële sector.

Als reden voor het aanpassen van de wet geeft Hoekstra dat flitshandelaren voor eigen rekening handelen en dus ook zelf het risico lopen. Flitshandelaren, zoals bijvoorbeeld Flow Traders, verdienen geld door binnen een seconde kopen en verkopen op de beurs. De winst zit hem in de minimale koerstijgingen of -dalingen.

Omdat de bedrijven deze handel met eigen geld doen en dus zelf het risico lopen, is er geen sprake van 'ongewenste externe prikkels', schrijft Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast krijgen de handelaren hun bonus vaak pas op het moment dat er winst gemaakt wordt, voegt hij nog toe.

Vrees voor vertrek

Maar de belangrijkste reden om flitshandelaren uit te blijven zonderen van het bonusplafond, waar ze vanaf 2020 onder zouden vallen, lijkt toch te zitten in de angst dat de bedrijven Nederland anders de rug zouden toekeren. Na de brexit-stem maakten enkele grote Amerikaanse flitshandelaren bekend hun Europese hoofdkwartier in Amsterdam te vestigen

Omdat dit soort bedrijven voor hun activiteiten niet per se in Nederland hoeven te zijn, acht Hoekstra de kans dat een deel van hen vertrekt 'reëel'. Hij wijst er verder op dat flitshandelaren in Frankrijk en Groot-Brittannië ook een uitzondering hebben op de bonusregels in die landen.

Bonusplafond

In Nederland geldt een bonusplafond voor de financiële sector, wat betekent dat personeel een bonus mag ontvangen van maximaal 20 procent van hun vaste salaris. Bij flitshandelaren ligt dit percentage totaal anders: het gemiddelde jaarsalaris bij Flow Traders was 277.000 euro in 2016, daarvan was 70 procent bonus, schrijft Het Financieele Dagblad.

Volgens de krant is er in december 2017 grote druk uitgeoefend op minister Hoekstra om de uitzonderingspositie te houden: er zou zelfs zijn gedreigd Nederland de rug toe te keren als hij dat niet zou doen.

In november vorig jaar werd toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) nog onder druk gezet door de Europese bankenautoriteit EBA om de regels aan te scherpen. Volgens Hoekstra is zijn wetsvoorstel in lijn met het voorstel dat de Europese Commissie onlangs deed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van