Een Nederlands belastingvoordeel voor grote bedrijven is in strijd met het Europees recht, oordeelt het Europese Hof voor Justitie. Het gevolg: een schadepost die kan oplopen tot 400 miljoen euro voor de schatkist.
Het gaat om een belastingvoordeel waar multinationals met een hoofdkantoor in Nederland wel aanspraak op konden maken voor hun Nederlandse dochterbedrijven, maar niet voor dochterbedrijven in het buitenland.
Voor leningen aan dochterbedrijven in Nederland mogen multinationals de rente op die lening van de winst aftrekken, wat een lagere belastingaanslag als gevolg heeft. De bedrijven met dochterondernemingen in het buitenland hadden dat fiscale voordeel niet.
En dat is discriminatie, oordeelt het Hof. Het is namelijk in strijd met de regels voor vrije vestiging binnen de Europese Unie, legt een woordvoerder van het Hof uit.
Tegenvaller van 400 miljoen
Op zijn laatste werkdag als staatssecretaris van Financiën waarschuwde Eric Wiebes (VVD) vorig jaar al dat deze uitspraak zou kunnen komen. De belangrijkste adviseur van het EU Hof, de advocaat-generaal, adviseerde eind oktober dat de Nederlandse regels niet strookten met EU-regelgeving. De rechters van het Europese Hof nemen dit soort adviezen vaak over.
Als alle bedrijven die dit belastingvoordeel niet hadden, dit met terugwerkende kracht opeisen, kost dat de schatkist maximaal 400 miljoen, schreef Wiebes de Tweede Kamer. Daar tegenover staat weer een meevaller: bedrijven die profiteerden van dit voordeel, moeten dit terug betalen.
Reparatiewet
Het kabinet heeft namelijk al een wet gemaakt om te voldoen aan de Europese regels. De Tweede Kamer stemt daar in het tweede kwartaal over, verwacht de huidige staatssecretaris van Financiën, Menno Snel (D66). De spoedreparatiemaatregelen voorkomen 'de meest acute budgettaire problemen', schrijft Snel aan de Tweede Kamer.
Hoeveel bedrijven door die wet geld terug moeten betalen, is onduidelijk. "Dat is voor ons moeilijk in te schatten", aldus een woordvoerster van Snel.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland schatten in dat het om 11.000 bedrijven gaat, schrijft de Volkskrant.