Economie

PvdA: St. Antonius moet onterechte declaraties terugbetalen

13 februari 2014 14:06 Aangepast: 06 september 2015 14:17

De PvdA wil van minister Edith Schippers van Volksgezondheid de garantie dat het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein onterecht gedeclareerde zorgkosten volledig terugbetaalt. Het ziekenhuis zegt korting te verwachten.

Dinsdag gaf de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het St. Antonius Ziekenhuis een boete van 2,5 miljoen, omdat het jarenlang te veel declareerde bij zorgverzekeraars. Ook stelde de NZa dat het ziekenhuis het te veel ontvangen geld – bijna 25 miljoen euro – moet terugbetalen.

In een reactie tegenover RTL Z stelde ziekenhuistopman Douwe Biesma dat dit bedrag 10 tot 11 miljoen euro lager uitvalt, dankzij onderhandelingen met de zorgverzekeraars. Met de grootste verzekeraar Achmea zou hij al akkoord zijn.

Constructieve gesprekken
Na Achmea’s ontkenning herhaalde het ziekenhuis gisterenmiddag dat er ‘zeer constructieve gesprekken’ met de verzekeraars over de korting worden gevoerd. Een woordvoerster hield vast aan de verwachting ruim 10 miljoen niet te hoeven terugbetalen.

Vandaag dringt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester er in Kamervragen aan minister Schippers onder meer op aan dat "onterecht gedeclareerde kosten door zorginstellingen, veroorzaakt door fouten, fraude, of opportunistisch handelen (…) te allen tijde volledig terugbetaald worden aan de benadeelde zorgverzekeraars". Volgens het Kamerlid is dat in het belang van de premiebetaler. Ook wil zij dat de minister dit controleert.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore