Economie

Staking kost Transavia ruim 5 miljoen aan claims

19 februari 2018 14:22 Aangepast: 23 februari 2018 09:47
Een vliegtuig van Transavia vertrekt vanaf Rotterdam The Hague Airport. Beeld © ANP

De staking van piloten van Transavia kan het bedrijf 5 miljoen euro aan schadevergoedingen kosten. Reizigers kunnen claims indienen voor de vertraagde of geannuleerde vluchten.

Het bedrag dat de 15.000 passagiers van geannuleerde en vertraagde vluchten samen kunnen claimen is 5,1 miljoen euro, blijkt uit berekeningen van RTL Z. Transavia zelf houdt rekening met een totaalbedrag van 5 miljoen euro voor álle schade. 

Door de pilotenstaking zijn 28 vluchten geannuleerd en twee verplaatst naar morgen, en daar zijn zo'n 6800 passagiers direct de dupe van. Al deze passagiers mogen de reis kosteloos annuleren of omboeken. Voor de vertraging die ze oplopen door het omboeken, hebben ze ook recht op een schadevergoeding. Die varieert van minstens 125 euro tot maximaal 600 euro.

Vertraagde vluchten​

Met de schadevergoedingen aan de gedupeerde reizigers is de kous voor Transavia nog niet af. Door de staking zijn ook 88 vluchten vertraagd, waarvan 58 vluchten met meer dan 3 uur, en ook die reizigers hebben recht op een schadevergoeding. Afhankelijk van de afstand en de duur van de vertraging varieert dat tussen de 250 en 600 euro.

De 5,1 miljoen euro is als volgt berekend:

 • We zijn uitgegaan van de gemiddelde bezettingsgraad van 90,6 procent van Transavia.
 • We hebben per vertraagde of geannuleerde vlucht gekeken naar de afstand en de duur van de vertraging.
 • We zijn ervan uitgegaan dat iedere reiziger een schadevergoeding claimt.
 • Er zijn 28 vluchten geannuleerd en 60 zodanig vertraagd dat ze recht geven op compensatie.
 • Daaruit blijkt:
  - 38 vluchten (6506 passagiers) hebben recht op 250 euro.
  - 48 vluchten (8219 passagiers) hebben recht op 400 euro.
  - 2 vluchten (342 passagiers) hebben recht op 600 euro.

Geen overmacht betekent betalen

Reizigers kunnen bij vertraging of annulering van hun vlucht een beroep doen op EU-verordening 261/2004. Tenzij de problemen veroorzaakt zijn door overmacht, moet een luchtvaartmaatschappij reizigers compenseren, het bedrag is afhankelijk van de afstand van de vlucht en de duur van vertraging van de vervangende vlucht.

"Daar zullen we ook gewoon aan meewerken en het voor de passagiers zo makkelijk mogelijk maken", belooft Mattijs ten Brink, directeur van Transavia.

'Geen overmacht'

Transavia kan ook niet anders, vertelt Joyce Donat van de Consumentenbond. "Staking van eigen personeel is geen overmacht, want het is iets waar de luchtvaartmaatschappij zelf invloed op kan uitoefenen", legt zij uit.

Haar uitleg wordt beaamd door Marieke Hannink, jurist bij claimorganisatie EUclaim: "Als het om een staking van bijvoorbeeld de luchtverkeersleiding gaat, dan geldt het argument van overmacht."

Of het bij die 5,1 miljoen euro blijft, is nog maar de vraag. Reizigers kunnen ook proberen kosten voor het annuleren van hotelovernachtingen te verhalen op de vliegtuigmaatschappij. Dat gaat dan op basis van het Verdrag van Montreal, waarin staat hoe de luchtvaart om moet gaan met bijvoorbeeld vertragingen en ongelukken.

Claimen niet ingewikkeld

Het claimen van je schadevergoeding voor vertraging hoeft volgens Donat niet ingewikkeld te zijn: "Stuur Transavia een mail met je vluchtnummer, wat er aan de hand is en de kosten die je vergoed wilt krijgen."

Volgens haar is Transavia niet de beroerdste als het gaat om het omgaan met claims. "Luchtvaartmaatschappijen deden in het verleden nog wel eens moeilijk, maar Transavia is doable", aldus Donat.

Tweede conflict

Er wacht de dochtermaatschappij van KLM mogelijk nog meer geruzie met personeel, want niet alleen de piloten zijn ontevreden over hun arbeidsvoorwaarden, ook het grondpersoneel voelt zich ondergewaardeerd en wacht al ruim een jaar op een nieuwe cao. 

Geduld is op

Dat geduld is op: "De vertragingstactiek van de directie komt iedereen op de grond en in de lucht de keel uit. Wie blijft vertragen en uitstellen, krijgt vroeg of laat het deksel op de neus", aldus Birte Nelen van vakbond FNV Luchtvaart.

Als Transavia niet toegeeft, gaat de bond actie voeren, zegt zij. Dat zullen eerst nog publieksvriendelijke acties zijn, maar ‘als er niks in beweging komt, gaan we ook kijken naar een stapje verder'.

Update 16:56 uur:
Transavia laat persbureau ANP weten dat 12.000 reizigers getroffen zijn door de staking en dat het voor 2000 van hen nog niet is gelukt om een oplossing te vinden. Het bedrijf verwacht dat het lukt om 9000 passagiers vandaag alsnog op de plek van bestemming te krijgen, 1000 passagiers zijn omgeboekt naar een andere dag.

`