Economie

Werk! Douane gaat honderden nieuwe mensen aannemen

16 februari 2018 16:43 Aangepast: 16 februari 2018 17:30
Vrachtwagenscanner bij de Douane (foto: ANP) Beeld © ANP (Archieffoto)

Om de toekomstige nieuwe buitengrens van Nederland goed te bewaken moeten er 750 tot 930 extra mensen worden aangenomen bij de Douane. Nederland grenst straks, als de Britten uit de Europese Unie stappen, weer aan een buitenland.

Al die mensen moeten aan het werk zijn voordat de brexit een feit is. Dat zei staatssecretaris Menno Snel na het einde van de ministerraad. "We weten nog niet hoe het gaat gebeuren, maar in de twee meest waarschijnlijke scenario’s gaat het een groot effect hebben", zei Snel.

De eerste van de honderden vacatures gaan er daarom volgende week al uit. Al die mensen moeten ook weer opgeleid worden, hoewel het ministerie nog onderzoekt of de opleiding versneld kan worden. De kortst durende opleiding duurt negen maanden, vertelt een woordvoerder van het ministerie. Dan gaat het om een MBO3-functie, waarbij de douanier doet waar we ‘m van kennen.

Vracht controleren

"Je werkt dan bijvoorbeeld geüniformeerd in de haven en controleert vracht", vertelt de woordvoerder. Maar die 750 tot 930 nieuwe functies gaan niet alleen over de geüniformeerde banen; er zal ook veel kantoorwerk bij zitten.

Op dit moment wordt gezocht naar een registeraccountant, een communicatieadviseur en een senior IT-auditor. Daar komen de komende maanden dus vele functies bij. Er zal ongetwijfeld een wervingscampagne opgezet worden, maar hier zijn de vacatures tot nu toe verzameld. 

Meer hokjes en veerboten checken

"Als we een nieuwe buitengrens krijgen, betekent dat ook dat we meer systemen, meer gebouwen nodig hebben", aldus de staatssecretaris. "Dus we zullen mensen in alle lagen van de organisatie nodig hebben. Hoe en wat precies, dat weten we nog niet. Dat moeten we nog onderzoeken", zei hij. "Er moeten ook hokjes bij, de veerboot zal gecheckt moeten worden." 

Snel realiseert zich dat er nu zo'n 5000 mensen bij de Douane werken, en dat een toevoeging van 930 mensen aan het personeelsbestand fors is. "Daarom beginnen we nu ook al. We kunnen wel wachten, maar dat is niet verstandig. We willen zorgen dat de capaciteit klaar is voor wanneer het nodig is. Voor mensen zal het meevallen, maar de goederenstromen moeten zo min mogelijk last hebben." 

Douaniers controleren de in- en uitvoer van de miljoenen tonnen aan goederen die Nederland in en uit gaan. Waar nodig heffen en innen ze belastingen of stoppen ze goederen die het land niet in mogen. Volgens loonwijzer.nl verschilt het salaris bij de Douane nogal. Een geüniformeerde douanier kan rekenen op een salaris dat ergens tussen de 1930,- en de 2685,- euro ligt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van