Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

'Nieuwe technologie kost eerst banen, maar maakt ons daarna rijker'

16 februari 2018 05:13 Aangepast: 16 februari 2018 09:12

We leven in een tijd waar weinig aan de hand is: de economie groeit, de werkloosheid is laag. Nu is het tijd om door te pakken met nieuwe technologie, stelt Bas ter Weel (43), algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek en hoogleraar economie, in gesprek met Paul van Liempt. "Voor ondernemers is dit een enorme kans."

Nieuwe technologie biedt veel kansen, ziet Ter Weel, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee voor bedrijven. "De komst van nieuwe machines zorgt in eerste instantie voor ongelijkheid tussen laagopgeleiden en hoogopgeleiden. 

Werkgevers moeten daarom goed zorgen voor degenen die hun baan dreigen te verliezen, zodat die in een nieuwe baan terecht kunnen komen. "Als mensen hun baan verliezen, duurt het even voor ze weer een andere baan vinden. Een groot deel van je kennis en vaardigheden als persoon worden afgeschreven als gevolg van nieuwe technologie, dus je zult opnieuw moeten investeren. Dan is er niks aan de hand."

Investeren kun je het beste doen in vaardigheden waar machines niet goed in zijn, raadt hij aan. "Denk aan sociale vaardigheden, analytische vaardigheden, problemen oplossen en het houden van overzicht."

Transitie en verwarring

De transitiefase is heel belangrijk, zegt Ter Weel, en daar zitten we nu middenin. Dat kan voor verwarring zorgen. "We weten niet hoe lang die transitie gaat duren. Zeker, veranderingen gaan nu snel, maar iedere generatie dacht het in zijn eigen tijd snel ging."

Uiteindelijk, als iedereen nieuwe technologie gebruikt en alle banen weer in evenwicht zijn gekomen, dan vallen de effecten mee en zijn we als maatschappij veel rijker, zegt hij.

Verder in het interview:

  • Dat er volgens hem komende tien jaar banen bijkomen. Hoe kan dat?
  • Wat hij vindt van het idee van een basisinkomen.
  • Waarom het tempo van veranderingen volgens hem nu niet hoger ligt dan in andere tijden.
  • Hoe hij denkt over vijfjaarscontracten en demotie.
  • Of de SER nog lang levensvatbaar is.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van