Barbados, Grenada, de Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Tunesië, Macau, Zuid-Korea én Panama. Deze acht landen staan níet meer op de zwarte lijst voor belastingparadijzen van de EU. Er staan nu nog negen landen op de lijst.
Dat de landen van de lijst gehaald zouden worden, werd bij het bekendmaken ervan in december vorig jaar, al voorzichtig aangekondigd. Doel van de lijst is om landen te dwingen maatregelen tegen belastingontwijking te nemen. Dat hebben de acht beloofd en ze krijgen een jaar de tijd om dat te bewijzen.
Op de lijst staan nu nog de landen Amerikaans-Samoa, Bahrein, Guam, de Marshall Eilanden, Namibië, Palau, Saint Lucia, Samoa en Trinidad en Tobago.
Grijze lijst
De landen die nu van de zwarte lijst zijn, komen terecht op de grijze lijst, bedoeld voor landen die nog niet aan de eisen van de EU voldoen, maar beloofd hebben binnen een jaar orde op zaken te stellen.
Er staat nu een vijftigtal namen op de grijze lijst, waaronder Aruba, Curaçao, de Kaaimaneilanden, Zwitserland en Liechtenstein. Sint Maarten heeft uitstel gekregen vanwege de orkaan Irma.
'Het werkt'
Dat de landen nu al van de zwarte lijst mogen, is volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën het bewijs dat 'het werkt'. "Landen willen er niet op staan", laat hij persbureau ANP weten.
Maar het moet nog wel beter volgens Hoekstra. Om dat te bereiken denkt hij aan het instellen van sancties tegen de landen die op de zwarte lijst blijven staan of er later toch weer op worden gezet.
Kritiek: lijst is te kort
De 'belastingschandpaal' betreft alleen niet-EU-landen en speciale gebieden die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan de strijd tegen belastingontwijking.
Bij het opstellen van de zwarte lijst kwam kritiek van onder meer Oxfam Novib en Tax Justice Network. Beide organisaties vinden dat er meer landen op de oorspronkelijke lijst hadden moeten staan. Als de EU de eigen criteria ook op lidstaten had toegepast, hadden ook Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta op de lijst gemoeten, vinden de organisaties.