Ga naar de inhoud
Economie

Relatief veel werknemers met migratieachtergrond aan de zijlijn

Werkzoekenden bij het UWV in Amsterdam. Beeld © ANP (Archieffoto)

Hoewel de arbeidsmarkt aantrekt, loopt de positie van mensen met een migratieachtergrond voorlopig achter op die van autochtonen.

De werkloosheid in Nederland daalt de laatste twee jaar snel. Het afgelopen jaar telde Nederland 101.000 minder werklozen dan het jaar ervoor. Toch zijn er nog veel mensen die graag aan de slag willen, maar nog zonder baan zitten. 

Het totaal aantal werklozen kwam in 2017 uit op 395.000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In deze groep werkzoekenden zitten nog aantoonbare verschillen.

Miniatuurvoorbeeld

Twee tot drie keer groter

Zo is het deel van de mensen met een migratieachtergrond dat nog aan de zijlijn staat, twee tot drie keer groter dan het deel van de autochtone werkzoekenden, benadrukt ook het Research Centre for Education and the Labour Market (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Jongeren

"Er zijn nog flinke verschillen", zegt ROA-onderzoeker Christoph Meng tegen RTL Z. "Zo zien we dat met name de groep jongeren met een niet-Westerse migratieachtergrond nog duidelijk achterloopt." 

Dat heeft volgens Meng met verschillende aspecten te maken. "Zeker bij jongeren zijn sommige werkgevers huiverig om deze groep aan te nemen. Daarnaast is onduidelijk of zij dezelfde netwerken of de juiste ervaringen in het onderwijs hebben, zoals relevante stages. Daar weten we nog relatief weinig van."

Rol werkgevers

Het ROA ziet een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers. Meng: "Werkgevers moeten zich afvragen of zij misschien te begrensd kijken en zo het arbeidspotentieel van deze groep jonge werknemers missen."

Ook is samenwerking met scholen belangrijk volgens de onderzoeker. "Het is belangrijk dat werkgevers in contact komen met scholen om te kijken hoe zij elkaar kunnen versterken, zodat deze groep kwetsbare jongeren de netwerken opbouwt en ook echt hun weg op de arbeidsmarkt vindt."