Ga naar de inhoud
Economie

Europees Parlement stemt voor verbod van palmolie in biobrandstof

Het is een overwinning voor natuurorganisaties en een klap voor de palmolieindustrie: het Europees Parlement heeft voor een verbod van palmolie in biobrandstof gestemd.

Koekjes, shampoo en chips; palmolie zit ongezien in heel veel producten. En vooral in biobrandstof. Maar liefst 46 procent van de geïmporteerde palmolie in Europa komt terecht in biobrandstof. 

Als het aan het Europees parlement ligt, is dat vanaf 2021 afgelopen. Er is lang gelobbyd door milieuorganisaties voor een verbod. De productie van palmolie heeft namelijk destructieve gevolgen voor regenwouden, die worden platgebrand.

Naast het natuurschoon dat kapot gaat, wordt er door de kap ook nog minder CO2 opgevangen door de natuur zelf. Daarmee is de brandstof bij lange na niet duurzaam, zoals ooit het idee was. Amnesty International maakte eerder melding van kinderarbeid en landroof.

Liever kijken dan lezen? Bekijk onderstaande video:

Rotterdamse haven groot importeur

Nu het Europees Parlement voor een verbod heeft gestemd, moet het nog in gesprek met de Europese commissie en de Raad van Ministers. Namens Nederland zal minister Wiebes pleiten voor een verbod. Dat proces duurt over het algemeen een paar maanden. Het blijft dus nog even spannend. 

Dat nou juist Nederland pleit voor een verbod is opvallend, legt Rolf Schipper van Milieudefensie uit. "Rotterdam heeft de grootste palmoliehaven van de Europese Unie. Dit is een sterk signaal naar Europa.

Ander voedselgewas

De campagneleider vermoedt dat dit standpunt onder meer te danken is aan D66'er Stientje van Veldhoven, die nu staatssecretaris is van infrastructuur en Waterstaat. Zij is als Kamerlid veel met het palmolievraagstuk bezig geweest. De combinatie van economische zaken én klimaat maakt bovendien dat minister Wiebes ook stil moet staan bij de gevolgen voor het klimaat door het gebruik van palmolie. 

Maar wordt de palmolie in biobrandstof dan niet vervangen door een ander voedselgewas? Schipper: "Dat zou kunnen. Door maïs of soja bijvoorbeeld. Maar palmolie is met kop en schouders het slechtste ingrediënt voor biobrandstof. Door het kappen van bomen en de verbranding van de brandstof zorgt het voor 3 keer zoveel CO2 dan, bijvoorbeeld, gewone diesel."

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van