Ga naar de inhoud
Economie

EU-begrotingstsaar: Nederland moet wel meebetalen aan brexit-gat

Rutte ontvangt Gunther Oettinger, de begrotingsman van de EU. Beeld © ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil niet dat er meer Nederlands geld naar het budget van de Europese Unie gaat om het begrotingsgat na het vertrek van Groot-Brittannië op te vangen. Maar daar denkt Günther Oettinger, de Europees Commissaris voor Begroting, anders over.

Deze begrotingstsaar bracht vanochtend een bezoek aan premier Rutte en minister Hoekstra. Agendapunt: de nieuwe Europese begroting. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk zal namelijk een gat slaan in de EU-financiën van 12 tot 13 miljard euro.

50:50-aanpak

Dit gat wil Oettinger dichten met een 50:50-aanpak. Dat wil zeggen dat 50 procent wordt gedicht met bezuinigingen door te snoeien in bestaande programma's, terwijl de andere 50 procent wordt goedgemaakt met 'vers geld', zo staat in een toelichting waar hij op Twitter naar verwijst.

Oettinger doet daarom een 'dringend beroep' op de ministers van financiën in Europa: "Draag het uit bij uw nationale parlementen. Van elke 100 euro op uw salarisafrekening gaat gemiddeld 50 euro naar de belastingen. Van de 50 euro die de Europese burger aan belastingen betaalt, gaat er slechts 1 naar de begroting van de Europese Unie." 

Kopje koffie

Zoals Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, begin deze maand zei: "Europa is denk ik meer dan een kopje koffie per dag waard." Hij sorteerde toen ook alvast voor op protesten uit landen zoals Nederland en Duitsland, die netto meer afdragen aan de EU dan dat ze aan EU-subsidies ontvangen door te zeggen dat 'als het op de EU aankomt, we allemaal netto-ontvangers zijn'. 

Overigens is Oettinger ervan overtuigd dat hij er wel uit komt met Nederland. Op Twitter plaatste hij een foto, waarop hij lachend tegenover een schaterende Rutte zit met de tekst: "Als je samen kunt lachen, kun je ook een compromis vinden."

Waarschuwing

In zijn toelichting waarschuwt hij de 27 lidstaten alvast dat als er geen speelruimte is, er geen compromis bereikt zal worden en er dus ook geen 'meerjarig financieel kader' komt.

Lukt dit wel dan 'zou het wellicht ook een verrassing kunnen zijn voor onze vrienden in Azië, de Verenigde Staten en de heren Erdogan, Poetin en Trump dat wij daadkrachtig kunnen handelen. 

Tot slot zegt hij dat er twee programma's zijn waarop niet bezuinigd wordt: Erasmus + en Horizon na 2020, omdat die over de jeugd en de toekomst gaan.