Ga naar de inhoud
Economie

Europees parlement stemt voor verbod op pulsvisserij, Nederland teleurgesteld

Nederlandse pulsvissers mochten meedoen aan een experiment.

Pulsvisserij moet verboden worden. Het Europees Parlement heeft gestemd voor een totaalverbod op het vissen met stroomstootjes op platvissen. De uitkomst is een zware slag voor de Nederlandse pulsvissers, die veel hebben geïnvesteerd in de nieuwe technologie.

Door de stemming is de toekomst van de Nederlandse kotters die met een sleepnet (pulskor) elektrisch op tong en schol vissen onzeker. Ongeveer tachtig Nederlandse kotters hebben momenteel een Europese ontheffing om te pulsvissen.

Franse vissers, die zeggen te lijden onder de Nederlandse pulsvissers voor de Franse kust, hebben zich met steun van Franse politici van alle partijen, ingezet voor een verbod op de pulsvisserij.

Onbegrijpelijk

Minister van Landbouw Carola Schouten noemt het onbegrijpelijk dat het 'Europees Parlement dit standpunt heeft ingenomen'.

"Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek. Dat is geen goede zaak. Wij zullen ons fel verzetten tegen een verbod en uiteraard blijf ik ook in de komende periode de belangen van de Nederlandse pulsvloot verdedigen."

Ramp

Ook enkele Nederlandse Europarlementariërs zijn teleurgesteld. "Dit is een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen. De inkomens van vierhonderd gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan", reageert EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierink (CDA).

ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen noemt het 'een diepzwarte dag voor de Nederlandse visserij.'

Greenpeace blij

Greenpeace is wel blij met een mogelijk totaalverbod. "Zonder gedegen afgerond wetenschappelijk onderzoek naar de duurzame effecten van deze vorm van visserij en de voordelen, is het te voorbarig om pulsvisserij te bejubelen. Het is goed dat het Europees Parlement dat onderkent."

Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) heeft Nederland zich in eigen voet geschoten door veel meer vergunningen voor pulsvisserij af te geven dan was afgesproken. "Dat heeft kwaad bloed gezet bij onder anderen Franse vissers die hun viswater leeggevist zien worden door Nederlandse schepen."

Hij is voorstander van de afspraak om vijf procent van de vloot uit pulsvisserijboten te laten bestaan. Nederland had een uitzondering van tien procent, maar zit volgens hem op 28.

Geen definitief besluit

Minister Schouten zegt dat het besluit nog niet definitief is, 'het is een tussenstand'. "De positie die het Europees Parlement nu heeft ingenomen is niet allesbepalend. Dit loopt mee in onderhandelingen tussen Europees Parlement, Europese Commissie en de Raad van Ministers. De inzet van Nederland daarbij is helder: pulsvisserij is de toekomst."

Het proces duurt vaak maanden en tussentijd kan er nog veel veranderen.

Minder schade

Volgens Schouten heeft de methode tal van voordelen, leidt het tot veel minder schade aan de zeebodem, halvering van de ongewenste bijvangst en een enorme brandstofbesparing. "Pulsvisserij is daarmee veel duurzamer dan de verouderde boomkor-techniek. Dat zijn de feiten en verbieden is dus onlogisch."

Nederland zet zich in om te voorkomen dat het verbod werkelijkheid wordt. "De Nederlandse pulsvloot heeft mijn volledige steun. Ik zal op korte termijn met de sector overleggen over deze situatie en over de mogelijke vervolgstappen."

Zo werkt de pulsvisserij:

 

Miniatuurvoorbeeld
Bron: RTL Nieuws / ANP