Ga naar de inhoud
Economie

Sjoemelende zorginstelling Ciran is failliet

De omstreden revalidatiezorginstelling Ciran in Venlo is failliet. Dat blijkt uit stukken in handen van RTL Z. Ciran raakte vorig jaar in opspraak nadat bleek dat grootschalig was gesjoemeld met declaraties.

Begin vorig jaar meldde televisieprogramma Zembla dat Ciran onjuiste declaraties had ingediend bij zorgverzekeraars. Aanvankelijk leek het te gaan om tonnen, maar uiteindelijk bleek er met het gesjoemel vele miljoenen gemoeid.

Faillissement

Met één van de verzekeraars wist de zorginstelling afgelopen zomer te schikken voor 4 miljoen euro. Maar VGZ, dat ruim 20 miljoen euro terug wil zien, weigerde te schikken. Na een serie felle rechtszaken moest Ciran vorige week uiteindelijk uitstel van betaling aanvragen.

Nu is die surseance omgezet in een faillissement, met de benoeming van Bob van Brink tot curator. Interim-topman Peter de Kubber van Ciran bevestigt het faillissement, maar wil geen toelichting geven.

Doorstart

Nadat Ciran vorige week uitstel van betaling kreeg, erkende De Kubber dat er contacten zijn met zorggigant Siza in Arnhem, dat goed is voor een omzet van 130 miljoen, over een mogelijke doorstart.

Siza, bekend van zorggemeenschap Het Dorp, wil ook delen van de aan Ciran gelieerde (en eveneens failliete) zorguitvoerder Top-Care doorstarten.

Bron: RTL Z / Mathijs Smit