Ga naar de inhoud
Economie

Sjoemelende zorginstelling Ciran vraagt uitstel van betaling aan

De omstreden zorgverlener Ciran in Venlo heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat bevestigt een woordvoerder van de zorginstelling, die vorig jaar in opspraak raakte door gesjoemel met zorgdeclaraties.

Nadat bleek dat Ciran voor miljoenen aan onjuiste declaraties had ingediend, draaiden zorgverzekeraars als VGZ de geldkraan dicht. Daardoor kon Ciran de uitvoerende zorginstellingen waarmee zij samenwerkte niet meer betalen. Begin december ging de grootste, Top-Care, al failliet.

Ciran, dat in 2016 nog goed was voor een omzet van 45 miljoen euro, wist afgelopen maanden haar hoofd nog net boven water te houden. De zorginstelling voerde een serie verbeten rechtszaken met VGZ, om de zorgverzekeraar te dwingen de geldkraan weer open te draaien. Maar vooralsnog slaagde Ciran daar niet in.

Uitstel van betaling

Volgens curator Jan van den Heuvel, die het faillissement van het gelieerde Top-Care afwikkelt, heeft nu ook Ciran uitstel van betaling aangevraagd. "Ik weet niet of de surseance al is uitgesproken, maar ik hoor dat dat de bedoeling is."

Woordvoerder Kay van de Linde van Ciran bevestigt dat. Volgens Van de Linde zag Ciran geen andere mogelijkheid, nu de zorginstelling er niet in is geslaagd de geldkraan van VGZ weer open te krijgen.

Gevolgen voor Top-Care

Volgens curator Van den Heuvel heeft de voorgenomen surseance van Ciran ook gevolgen voor de afwikkeling van het faillissement van Top-Care.

De curator heeft met een geïnteresseerde koper 'beginselovereenstemming' over een doorstart. "Maar of dat uiteindelijk rondkomt is nog afhankelijk van een aantal randvoorwaarden. Zo moet ook Ciran, dat iets te zeggen heeft over het concept van de zorgverlening, er nog een klap op geven."

Bron: RTL Z / Mathijs Smit