Economie

Strafonderzoek naar vermogensbeheerder Koninklijk Huis

12 januari 2018 07:45 Aangepast: 12 januari 2018 08:25
Het Paleis op de Dam. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie doet strafonderzoek naar fraude en valsheid in geschrifte bij Box Consultants. De directeur zou 8 miljoen euro, die hij verdiende met buitenlandse beleggingen, onterecht niet hebben uitgekeerd aan zijn klanten. Hiertoe behoren ook leden van het Koninklijk Huis.

De 8 miljoen aan provisies zou hij hebben uitgekeerd aan zijn eigen bedrijf, Box Consultans en zijn privévennootschap Boulder. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad.  Box, waar nog geen twintig mensen werken, beheert miljarden euro's. De koninklijke familie is met 51 beleggingsrekeningen bij het bedrijf vermoedelijk de grootste klant.

Innige band

Andere namen op de klantenlijst zijn adviseur Pierre Caertuyvels van de Belgische koning Filip, leden van de warenhuisfamilies Vroom en Dreesmann, voormalig World Online-topvrouw Nina Storms en een handvol sociale fondsen van vakbond CNV.

Volgens het FD zijn de banden tussen Box en de koninklijke familie innig. Zo is Stichting Bewind een van de klanten van Box. Die stichting bestuurt weer de Stichting Fonds voor functionele kosten van het Huis Oranje-Nassau I die de vermogens verzorgt voor de prinsessen Christina, Irene en Margriet.

Valsheid in geschrifte

M. en zijn twee bedrijven hebben volgens het OM fraude gepleegd door valsheid in geschrifte. De krant schrijft dat Box klanten ten onrechte heeft voorgespiegeld dat er geen verborgen onkosten verbonden zijn aan het beheer van hun vermogens. Vervolgens werd zo'n 8 miljoen euro in eigen gestoken. Geld dat volgens het OM de klanten van Box toebehoort.

Het OM beslist binnenkort of de zaak voor de rechter komt. Klanten van Box, de Rijksvoorlichtingsdienst en de ex-boekhouder van Box hebben geen vragen van het FD beantwoord. De advocaten van Box stellen dat niemand is misleid. Box Consultants startte daarom vorig jaar civiele procedures tegen deze boekhouder en de Staat der Nederlanden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van