Economie

Voor 4,2 miljoen boetes om illegale vakantieverhuur in Amsterdam

07 februari 2018 13:19 Aangepast: 07 februari 2018 13:26
Een toeristenwinkel in Amsterdam. Beeld © Getty Images

Amsterdam heeft vorig jaar voor 4,2 miljoen euro aan boetes uitgedeeld, hoofdzakelijk voor illegale vakantieverhuur.

Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2016, toen er voor minder dan twee miljoen aan boetes werd uitgedeeld. Dat er meer boetes werden opgelegd, komt vooral doordat er meer meldingen werden gedaan, niet alleen van illegale vakantieverhuur maar ook van woonfraude, meldt wethouder Laurens Ivens (SP, wonen).

Het aantal advertenties voor woningen die in de hoofdstad via de grootste aanbieder Airbnb worden verhuurd, is gestabiliseerd rond 18.000 per maand. De afspraken die de gemeente met Airbnb heeft gemaakt om overlast zo veel mogelijk in te dammen, lijken te werken, aldus het persbericht. 

Geen waterbedeffect

Volgens die afspraken blokkeert Airbnb de kalender van verhuurders die aan hun limiet van zestig dagen zitten. Dat is vorig jaar 1770 keer gebeurd. Dat Airbnb na de dwang van de gemeente strenger optreedt, zorgt er ook niet voor het waterbedeffect of huiseigenaren die hun huis via andere platforms proberen te verhuren. 

De maximale verhuurtermijn wordt volgend jaar in Amsterdam en buurgemeente Amstelveen ingeperkt naar dertig dagen. Andere gemeenten rondom de hoofdstad onderzoeken op dit moment of zij de verhuur via sites als Airbnb ook aan banden willen leggen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van