RTL Z Podcast

Podcast: Arnoud Boot over de toekomst van banken en pensioenen

02 februari 2018 06:03 Aangepast: 23 februari 2018 16:16
Beeld © RTL Z

Het huidige financiële systeem is failliet en de schuldenberg wereldwijd dreigt uit de hand te lopen, zegt Arnoud Boot. En uit de mond van een lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, voorzitter van de Bankraad van de Nederlandsche Bank en voormalig kroonlid van de SER doet dat er toe.

In het uitgebreide podcastinterview met Paul van Liempt toont Boot zich van zijn openhartigste kant. In The Green Room van het NH Schillerhotel kijken we uit over het Rembrandtplein in Amsterdam, waar we door de dubbele beglazing alleen gestoord worden door het bellen van de trams.

Boot begint meteen enthousiast over de pensioenen, waar hij eindelijk een doorbraak vermoedt. Tijden van lage rente zoals deze lenen zich volgens hem bij uitstek voor pijnloze hervormingen. Hard nodig, want niemand begrijpt het huidige stelsel nog: een fictie van garantie, terwijl de beleggingsrisico's allang bij de deelnemers liggen.

Toekomstbestendig plan voor pensioenen

En omdat jong en oud in een gemeenschappelijke pot zitten is er voortdurend geruzie over wie wat toekomt. In het interview ontvouwt hij het mede door hem ontworpen toekomstbestendige plan. Vervolgens geeft hij antwoord op vijf grote kwesties:

  • "Ja, het financiële systeem is failliet", zegt hij. "Het is niet, zoals andere kritische economen beweren, fragiel. Dan zou er niets aan de hand zijn." Boot legt uit hoe het systeem het faillissement te boven kan komen.
  • Als de schuldenberg wereldwijd blijft groeien loopt het uit de hand. Wat moet er gebeuren? Boot zegt welke landen op welke manier het voortouw moeten nemen.
  • Hoe ziet de toekomst van de banken eruit? Boot vertelt hoe ze zichzelf opnieuw uit kunnen vinden. Hij verwacht, vanwege de fintech, dat er meer banken komen de komende jaren. Van de bestaande Nederlandse banken is ING volgens hem op de goede weg. In het interview horen we ook van hem wie het minder goed doet.
  • Kan de consument straks rechtstreeks geld stallen bij de Centrale Bank? Boot over mogelijke gevolgen van dit idee.
  • Media: de reactie van Boot op kwalificaties als 'roeptoeter' en 'bijbanenkampioen'.

Elke vrijdag op RTL Z de reeks podcastinterviews Van Liempt Een Op Een

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van