Ga naar de inhoud
Economie

Deutsche Bank maakt amper winst, zorgen nemen toe

Topman Jürgen Fitschen van de Deutsche Bank. Beeld © AFP

De zorgen over de Deutsche Bank nemen opnieuw toe. De grootste bank bij de oosterburen maakte vandaag bekend nauwelijks winst te hebben overgehouden in het tweede kwartaal. In totaal boekte de bank een nettowinst van 18 miljoen euro.

Een jaar eerder bleef nog 796 miljoen euro over onder de streep. De kleine winst viel analisten nog enigszins mee. Zij rekenden op een verlies van 22 miljoen euro.

Reeks schandalen

Het is het zoveelste negatieve bericht over de bank; afgelopen tijd werd het al geplaagd door een stroom aan nieuwe boetes, een nieuwe bezuiniging en een afwaardering. Het IMF was vorige maand glashelder en knetterhard: Deutsche Bank vormt het grootste gevaar voor het bankensysteem. Daarnaast zakte de Amerikaanse tak van het bedrijf óók nog eens voor de tweede keer op een rij voor de stresstest van de Fed.

Begin deze maand stond het aandeel op de beurs op een recorddieptepunt: 11,44 euro. Gisteren sloot het aandeel op 12,85 euro, maar echt positief nieuws is dat niet te noemen. Het aandeel kelderde afgelopen maanden naar beneden, amper een jaar geleden stond het nog op 30,90 euro. Ter vergelijking: het vorige dieptepunt was tijdens de crisis in januari 2009 en toen was het aandeel zelfs nog 16,88 euro waard.

Systeemshock ligt op de loer

Mocht Deutsche Bank écht in de problemen komen, dan zijn de gevaren groot, schrijft het IMF. De organisatie is nauw verweven in het financiële netwerk, zo kunnen ook andere banken als Credit Suisse en HSBC meegesleept worden in de problemen. 'Een systeemshock' wordt dit ook wel genoemd.

De laatste keer dat dit gebeurde, was met Lehman Brothers. Na de ondergang escaleerde de financiële crisis, die uiteindelijk ontaarde in een hoop economische ellende. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat dit ook bij de Deutsche Bank gebeurd, maar het IMF durfde de vergelijking wel te maken: "De Deutsche Bank is het meest risicovolle gevaar voor de financiële sector", schrijft het.

'Er moet een noodfonds komen'

Alhoewel banktopman Juergen Fitschen vier jaar geleden nog zei 'nooit staatssteun nodig te hebben', betwijfelde RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra of hij gelijk krijgt. Afgelopen week waarschuwde David Folkerts-Landau, de belangrijkste econoom bij Deutsche Bank, nog dat meerdere Europese banken in de problemen zitten en dat er een noodfonds nodig is. Daarbij doelde hij vooral op de Italianen en Portugezen, maar daarmee vestigde hij ook de aandacht op de problemen van zijn eigen bank.

Daar zijn de problemen namelijk ook niet van lucht: het ene na het andere schandaal doemt op. De Deutsche bank heeft laten zien dat ze het eigen bedrijf niet onder controle hebben, dat kost vertrouwen, verklaarde Robin Fransman, hoofd financiële sector bij de Argumentenfabriek, eerder in Z Today.

Kredietbeoordelaar Moody's vindt de hele situatie ook maar niets en verlaagde daarom de kredietwaardigheid van de bank twee keer op een rij. De organisatie betwijfelt of de Duitse bank op korte termijn weer winstgevend kan worden en houdt daarom een flinke slag om de arm.