Economie

Rutte: financiën geen factor bij gasbesluit Groningen

12 januari 2018 17:12 Aangepast: 12 januari 2018 17:45
Premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie Beeld © Bart Maat/ANP

Bij het kabinetsbesluit over de gaswinning in Groningen zijn financiële overwegingen 'geen factor' van betekenis. De veiligheid van de Groningers staat volgens premier Mark Rutte hoe dan ook voorop.

Dat zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte beloofde tevens dat er binnen 'enkele weken' duidelijkheid komt over een schadeprotocol voor slachtoffers van de bevingen. Rutte onderstreepte dat ook bij besluiten van vorige kabinetten om de hoeveelheid gas in Groningen terug te brengen de gevolgen voor de rijksbegroting niet de doorslag hebben gegeven.

Of het kabinet door de beperking van de gaswinning in Groningen extra moet bezuinigen is volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) nog niet te zeggen. Eerst moet zijn collega Eric Wiebes van Economische Zaken met voorstellen komen, zei hij vrijdag na de ministerraad. "De financiële consequenties zijn vers twee. Laten we stap voor stap te werk gaan."

Gezamenlijk probleem

Wiebes herhaalde na afloop van de ministerraad dat die verder omlaag moet dan de 1,5 miljard kuub waarop in het regeerakkoord gezinspeeld wordt. Hij ziet het 'wel degelijk als een opdracht van het regeerakkoord om te kijken of dat meer kan zijn'. Wiebes wil nog geen getallen noemen. Wel bevestigde hij dat iedereen het er over eens is dat het om 'een gezamenlijk probleem' gaat.

Wiebes toonde begrip voor de opmerkingen van de Nationale Ombudsman, die vindt dat de Groningers het slachtoffer zijn van 'juridisch geneuzel' rond de oprichting van een nationaal schadefonds. "Hij is jurist, ik mag hier de techneut uithangen. Maar ik snap wat hij zegt. Ik zou het ook veel sneller willen. Waar het om gaat is dat we op een nette manier snel tot iets komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van