Ga naar de inhoud
Economie

Juncker wil meer geld van lidstaten voor EU-budget

Jean-Claude Juncker. Beeld © ANP

De EU-begroting, die de burger volgens de Europese Commissie omgerekend één kopje koffie per dag kost, moet omhoog. Dat is onder meer nodig om het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU op te vangen.

Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Commissie, is het huidige plafond van 1 procent van het bruto binnenlands product niet genoeg voor de ambities en uitdagingen van Europa. Hij sprak bij de opening van een tweedaagse conferentie over de toekomstige financiering van de EU.

"Europa is denk ik meer dan een kopje koffie per dag waard", aldus de Luxemburger volgens de Financial Times. Juncker wees op onvoorziene uitdagingen die erbij zijn gekomen voor Europa, zoals asielzoekersstromen, terreurdreiging en natuurrampen door klimaatverandering.

'De brexit gaat door'

Daarbij komt dat door het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU straks zo'n 10 miljard euro per jaar minder in het huishoudpotje van de EU zal terechtkomen. En de brexit gaat door, waarschuwde Juncker nog maar eens. Op dit moment storten de 28 lidstaten jaarlijks gezamenlijk zo'n 145 miljard euro van hun gezamenlijk geproduceerde welvaart in de Brusselse schatkist.

Juncker sorteerde alvast voor op protesten uit landen zoals Nederland en Duitsland die netto meer afdragen aan de EU dan dat ze aan EU-subsidies ontvangen door te zeggen dat 'als het op de EU aankomt, we allemaal netto-ontvangers zijn'. 

Begroting voor vijf jaar

In mei presenteert de commissie haar voorstellen voor de begroting waar de EU vanaf 2020 vijf jaar mee werkt. Het huidige zogenoemde meerjarig financieel kader (MFK) loopt van 2014 tot en met 2020.

De baas van het dagelijkse EU-bestuur wil dat voor de Europese verkiezingen volgend jaar duidelijk is hoe het financiële plaatje voor de volgende periode eruit ziet.

Juncker zei niet zomaar te willen snijden in het gemeenschappelijke landbouwbeleid of de zogenoemde cohesiefondsen voor economisch minder ontwikkelde EU-landen en -regio's. Sommige lidstaten zien in het vertrek van de Britten juist een goede aanleiding om de EU-begroting te snoeien.