Ga naar de inhoud
Economie

Nederland wil uitleg van Venezuela over sluiten grens met Curaçao

President Maduro tijdens de ministerraad waarin hij zijn besluit toelicht. Beeld © EPA

Het besluit van de Venezolaanse president Nicolas Maduro om de grens met Aruba, Bonaire en Curaçao te sluiten, is niet in goede aarde gevallen bij de Nederlandse regering. Die wil nu uitleg over de maatregel 'die wat ons betreft niet past bij het streven naar goede buurlandrelaties'.

Dat liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond weten. De eilanden maken deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.

Maduro besloot vrijdag de grens voor 72 uur te sluiten omdat de smokkel tussen zijn land en de eilanden wat hem betreft de spuigaten uitloopt. Volgens hem is zijn bevolking daarvan de dupe. Hij gaf het leger bevel de havens in te nemen waarvandaan de boten vertrekken naar de zogenoemde ABC-eilanden. 

Nauwe economische banden

Volgens Nederland draagt de eenzijdige sluiting echter niet bij aan een oplossing voor smokkelpraktijken. "Als er illegale activiteiten plaatsvinden gaan we het gesprek aan", aldus de woordvoerder.

Het ministerie zegt dat het Koninkrijk in samenwerking met Venezuela criminaliteit wil bestrijden. "Er zijn nauwe economische, familie- en culturele banden tussen de Caribische delen van het Koninkrijk en Venezuela."

Wederopbouw

Curaçao ligt op tachtig kilometer van het Latijns-Amerikaanse land. Op het eiland staat een grote Venezolaanse raffinaderij, die voor veel werkgelegenheid zorgt op het eiland. De eilanden importeren daarnaast veel groente en fruit uit Venezuela.

De maatregel van Maduro valt samen met een bezoek van de Voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer aan de eilanden. Zij zijn hier om te kijken hoe het staat met de wederopbouw na de verwoestingen die de orkanen Irma en Maria hebben aangericht. Zo trok het kabinet 550 miljoen euro uit voor Sint Maarten