Economie

Jumbo weigert half miljoen te betalen na 'gebroken staking'

03 januari 2018 19:10 Aangepast: 24 januari 2019 14:06
Beeld © Archieffoto ANP

Supermarktketen Jumbo en OTTO Workforce zijn niet van plan om samen een half miljoen schadevergoeding te betalen aan FNV en CNV. Dat eisen de vakbonden omdat de bedrijven een staking zouden hebben gesaboteerd. FNV en CNV stelden hiervoor een ultimatum dat morgen afloopt.

Jumbo en OTTO Workforce zouden het stakingsrecht vorig jaar hebben gebroken door tijdens een staking van Jumbo-medewerkers in Woerden op de versafdeling uitzendkrachten in te zetten. FNV en CNV eisen daarom een schadevergoeding van een half miljoen euro. 

Absurd

Jumbo en OTTO Workforce nemen de schadeclaim van de vakbonden niet serieus omdat ze deze te weinig financieel vinden onderbouwd. Het idee dat acht uitzendkrachten een staking kunnen verpesten, vinden de bedrijven bovendien 'absurd'.

"De inspectie heeft maar van acht uitzendkrachten kunnen bewijzen dat zij 's ochtends vanwege de staking van afdeling zijn verplaatst", werpt een woordvoerder van FNV tegen. "Maar dat kunnen er meer zijn, want er werken veel meer uitzendkrachten."

Dat de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is langskomen, vindt ze veelzeggend. "Die komen niet zomaar." Als de schadeclaim niet betaald wordt, dreigen de vakbonden met een rechtszaak.

Nieuwe arbeidsvoorwaarden

Jumbo is verbolgen omdat FNV tijdens onderhandelingen over nieuwe arbeidsregelingen zou zijn weggelopen, laat een woordvoerder weten. "Herhaaldelijke oproepen van Jumbo om weer aan tafel te komen, zijn helaas onbeantwoord gebleven."

Inmiddels zegt het bedrijf met de Centrale Ondernemersraad (COR) en de Ondernemingsraad (OR) Supply Chain een 'duurzaam akkoord op hoofdlijnen' te hebben bereikt. Daarin zouden nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarden staan die beter zijn dan de huidige voorwaarden in de cao.

Geen contact

De bedrijven en FNV zeggen geen contact met elkaar te hebben gehad. Dat verbaast FNV niets, zegt de woordvoerder, want ze zijn gewend dat dit soort stappen pas op het laatste moment gedaan worden.

Jumbo en OTTO Workforce hebben onderling wel regelmatig contact. Dagelijks werken er honderden uitzendkrachten in het distributiecentrum van de supermarkt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van