Ga naar de inhoud
Economie

Kilometer snelweg kan meer dan 100 miljoen euro kosten

Rijkswaterstaat werkt aan de verlenging van de A1 richting Amersfoort. Beeld © ANP

Snelwegen aanleggen is een prijzige aangelegenheid, dat is geen geheim. Maar hoeveel kost het eigenlijk en waar zit dat hem in? RTL Z zocht het uit voor Het Financiële Plaatje.

Erg makkelijk is het niet om precies een prijskaartje te plakken op snelweg per strekkende kilometer. De kosten lopen namelijk per project gigantisch uiteen. Volgens Rijkswaterstaat variëren de kosten voor een dubbele driebaans snelweg met een vluchtstrook per kilometer van 10 tot 50 miljoen euro per kilometer. 

Zandgrond of veengrond

In die kosten zit alles verwerkt, van de materiaalkosten tot arbeidsloon en van de overhead tot de verlichting. En niet onbelangrijk: de kosten voor het prepareren van de onderlaag.

Daar zit dan ook precies het grote verschil in kosten in. Het aanleggen van een weg op zandgrond is veel goedkoper dan een weg bouwen op drassige veengrond. Daarvoor is namelijk veel meer bewerking van de grond en funderingswerk nodig voordat die niet meer verzakt. 

100 miljoen

Als je ook nog eens alle bijkomende kosten meerekent, kunnen de kosten volgens Rijkswaterstaat zelfs oplopen tot 100 miljoen euro per strekkende kilometer. Daarbij kun je denken aan faunapassages, bodemsanering en sloopwerkzaamheden. Maar vooral tunnels, bruggen en viaducten drijven de kilometerprijs gigantisch op.

Sec het leggen en leveren van het asfalt zorgt maar voor een fractie van de kosten van het aanleggen van een snelweg, beaamt ook een expert van een grote wegenbouwer. Voor een kilometer snelweg, hij rekent met twee maal twee rijstroken en een vluchtstrook, heb je gemiddeld 10.000 ton (tien miljoen kilo) onderlaag nodig en nog eens 2500 ton dekasfalt. De levering en verwerking daarvan kost 'slechts' 625.000 euro, exclusief btw.

Maar dat is allemaal exclusief het bewerken van de grond, het leggen van funderingen, verlichting, belijning, et cetera.

8 mensen, 8 dagen

Voor het leggen van een asfalt wegdek heb je per kilometer acht mensen nodig, die acht dagen werken. Om alle asfalt aan te leveren zijn zo'n twintig trailers nodig.

150 miljard aan snelwegen

In Nederland ligt in totaal ruim 3000 kilometer snelweg. Als we uitgaan van gemiddelde bouwkosten van 50 miljoen euro zou dat dus een slordige 150 miljard kosten om geheel opnieuw aan te leggen.