Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

'Wallonië torpedeert handelsverdrag CETA'

14 oktober 2016 08:43 Aangepast: 30 juli 2017 03:00
Rudy Demotte, minister-president van de Franse Gemeenschapsregering in België. Beeld © AFP

Het Franse Gemeenschapsparlement stemde gisteravond laat tegen het omstreden handelsverdrag tussen de EU en Canada. En die stem kan de hele deal saboteren.

Het parlement, dat zo'n 4,5 miljoen Franssprekende Belgen vertegenwoordigt, is tegen het handelsverdrag omdat het zich zorgen maakt over de invloed op openbare diensten en landbouw, bericht Politico.

Dat betekent dat van het Franstalige deel geen volledige toestemming komt voor de Belgische overheid om CETA te ondertekenen.

Hele verdrag op losse schroeven

Als dit probleem niet snel wordt opgelost door de Belgische overheid dan zet dat het hele handelsverdrag op losse schroeven. De EU zal dan niet in staat zijn om de handtekeningen van alle 28 Europese lidstaten te verzamelen voor de EU-Canada top op 27 oktober, waar het van plan is de deal namens Europa te ondertekenen.

Door de complexe samenstelling van de Belgische politiek is er toestemming nodig van alle vijf de regionale overheden voordat de Belgen CETA kunnen ondertekenen. Verwacht wordt dat ook het Waalse parlement vandaag tegen het verdrag zal stemmen.  

Controversieel

CETA is controversieel omdat tegenstanders vrezen dat de macht van multinationals te groot zou worden. Ook wordt er gevreesd dat onze gezondheid in gevaar komt omdat het moeilijker wordt om voedsel vrij te houden van schadelijke stoffen.

Volgens voorstanders zouden handelsverdragen als CETA juist zorgen voor meer welvaart en de EU een betere mondiale machtspositie bezorgen.

Groen licht van Duitsers

Gisteren gaf het Duitse constitutionele hof groen licht voor de voorlopige ondertekening van het verdrag. CETA tegenhouden zou de EU ernstig kunnen schaden, waarschuwde de rechtbank.

Om het verdrag voorlopig van kracht te laten worden is er goedkeuring van het Europarlement nodig, die naar verwachting pas volgend jaar komt.

Meer op rtlz.nl:
Duits hof geeft omstreden handelsverdrag CETA groen licht
Tweede Kamer steunt omstreden handelsverdrag CETA

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van