Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Een nieuw stukje hoofdstad: Amsterdam wil IJburg 2 in 2018 opspuiten

14 juli 2016 06:07 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
Een luchtfoto van IJburg uit 2013. Beeld © ANP

Het Amsterdamse stadsbestuur wil over twee jaar dan toch beginnen met IJburg 2. Daarvoor moet een nieuw eiland van 80 hectare verrijzen in het IJ met uiteindelijk 6500 woningen. Volgens experts is dat verstandig gezien het nijpende woningtekort en de nog ontbrekende voorzieningen op de huidige kunstmatige eilanden.

Amsterdam blaast IJburg 2 nieuw leven in. Het komende half jaar worden alle mogelijkheden voor het nieuwe stukje hoofdstad onderzocht. En als de gemeenteraad begin volgend jaar akkoord gaat, kan het eiland begin 2018 worden opgespoten.

Daarmee zou dan eindelijk het originele plan uit 2006 worden afgemaakt. Te hoge kosten, de economische crisis en de misère op de woningmarkt zetten in 2010 een streep door de tweede fase van IJburg. Hoe anders is de situatie nu: de huizenmarkt in Amsterdam is overspannen en er komt een schier oneindige stroom aan toeristen naar de stad.

Het opspuiten van de eerste eilanden van IJburg, begin deze eeuw:

Thumbnail

Verstandige locatie

Met name de bouw van nieuwe woningen is nodig, zegt econoom en hoogleraar Coen Teulings, die spreekt van een verstandige locatie. "Alhoewel IJburg relatief ver van de binnenstad is, is de bereikbaarheid uitstekend. Almere is in dat licht geen goed idee geweest. Maar dichterbij een succesvolle stad geldt: hoe meer mensen er zijn, hoe meer en betere voorzieningen de stad zich kan veroorloven", aldus de oud-directeur van het Centraal Planbureau.

Volgens hem moet in Amsterdam het komende decennium ruim 10 procent bijgebouwd worden. Teulings: "Amsterdam is een succesvolle stad. De bevolking van de regio groeit nu ongeveer een procent per jaar, veel sneller dan het landelijk gemiddelde. De geschiedenis leert dat dergelijke hoge groei  gemiddeld ruim 10 tot 20 jaar aanhoudt. Bouwen op meerdere locaties is​ verstandig, ook in het kader van de Europese race - zoals die bij de financiele sector - is het cruciaal om mee te blijven doen in het streven naar welvaart."

IJburg 2 behoort samen met de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland en Amstel 2 tot de drie grootste bouwplannen van de gemeente. Volgens de visie Koers 2025 moeten in tien jaar 50.000 woningen worden bijgebouwd.

Kostenplaatje nog onduidelijk

Al is het nog de vraag wat dat moet gaan kosten. In het tweede faseplan van IJburg worden vier eilanden gerealiseerd: het Centrumeiland, Middeneiland, Strandeiland en Buiteneiland. De aanleg van de eerste vijf hectare (Centrumeiland) kostte 8,4 miljoen euro. Eerder deze maand werd na jaren eindelijk groen licht gegeven voor de bouw van 1300 woningen op het grotendeels nog lege 'proefeiland'. Voor het bouwrijp maken - de aanleg van wegen en bruggen - is nog eens 30 miljoen euro nodig.

"De komende maanden moet duidelijk worden welke investering het realiseren van de drie volgende eilanden vergt. Begin 2017 valt dan het landmaakbesluit", laat de gemeente Amsterdam weten in een reactie. Volgens de Woonbond gaat het opspuiten van de nieuwe eilanden van IJburg 2 naar schatting 200 miljoen kosten.

In 2001 werd per week 100.000 m3 zand opgespoten:

Thumbnail

'Maak het af'

Zelfs voormalig stadsecoloog Martin Melchers, in de jaren '90 fel tegenstander van de komst van IJburg, ziet voordelen in de uitbreiding. "Als je IJburg een beetje serieus wil nemen moet je het afmaken. De beloftes van onder meer zorglocaties, een bioscoop en begraafplaats kunnen dan eindelijk worden gerealiseerd. Op het oostelijke Buitenland kan bovendien een prachtige ruime natuurstrook worden aangebracht."

Al houdt de natuurliefhebber na al die jaren voet bij stuk. Melchers: "Het blijft de grootste stedenbouwkundige blunder in de geschiedenis. Zoet water dempen in een uniek natuurgebied. Het was ooit het balkon van de stad."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van