Economie

Voor meer dan 3 biljoen aan overnames en fusies gedaan in 2017

28 december 2017 09:31 Aangepast: 28 december 2017 15:22
Beeld © Getty Images

Er ging dit jaar meer dan 3 biljoen dollar om in alle overnames en fusies wereldwijd. Het was ook een goed jaar voor beursintroducties.

In totaal was vorig jaar 3,5 biljoen dollar gemoeid met bedrijfsovernames- en fusies. In de laatste maand werd nog een drietal miljardendeals gesloten dat het totaal flink opschroefde. Het waren alle drie deals waaruit de angst blijkt die traditionele bedrijven voelen voor de grote techbedrijven, analyseert de Financial Times.

Zo illustreert de overname van verzekeraar Aetna door CVS Health de angst van het bedrijf voor Amazons ambities op de geneesmiddelenmarkt. Amazons invloed op de retailmarkt was volgens de krant een van de aanjagers van de overname van Westfield door Unibail-Rodamco.

En dat mediamagnaat Rupert Murdoch een deel van zijn 21st Century Fox aan Disney verkoopt, is ingegeven door de angst voor Netflix en Facebook. 

Beursgangen ter waarde van 196 miljard

In totaal gingen er wereldwijd vorig jaar 1624 bedrijven de markt op om geld op te halen, dat is het hoogste aantal sinds 2007. Dat lukte aardig: er werd 196 miljard dollar opgehaald, meldt accountantsreus EY. Dat is het meest sinds 2014, toen internetgigant Alibaba 25 miljard binnenharkte. 

Miniatuurvoorbeeld

Vooral in China en de rest van Azië ging het goed: 36 procent van alle beursgangen wereldwijd was van bedrijven uit 'greater China', waar behalve China ook Hong Kong, Macau en Taiwan bij horen. 

Beursgang grootste oliebedrijf ter wereld

Bankiers verwachten dat 2018 een nóg beter jaar wordt. Vooral privaat gefinancierde techbedrijven zouden de sprong willen wagen. Daarnaast staat de beursgang van het grootste oliebedrijf ter wereld op de planning: de Saoedi's willen het gat in hun begroting vullen met de opbrengst van staatsbedrijf Saudi Aramco.

Maar er wordt ook gewaarschuwd. Tegenvallende prestaties van nieuwe bedrijven zoals bijvoorbeeld Snap Inc temperen het enthousiasme bij beleggers, en dat zou wel eens een rem kunnen zetten op de beursplannen. Ook de sluimerende conflicten in onder meer het Midden-Oosten en rond Noord-Korea kunnen roet in het eten gooien.

Nog meer beursgangen is overigens een slecht teken, zeggen Jim Tehupuring van ProBeleggen en RTL Z-beurscommentator Hans de Geus in Z Voorbeurs: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van