Economie

Na acht jaar zakt aantal werklozen weer onder de 400.000

21 december 2017 07:12 Aangepast: 21 december 2017 12:30
Beeld © ANP

Voor het eerst sinds de crisis is het aantal werklozen weer onder de 400.000 uitgekomen. Daarmee staat de werkloosheid op het laagste punt in acht jaar. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en uitkeringsinstantie UWV.

In november telde Nederland 397.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Dit komt neer op 4,4 procent van de beroepsbevolking. Totaal hadden vorige maand bijna 8,7 miljoen mensen betaald werk, het hoogste aantal ooit, aldus de onderzoekers.

Verdere daling

Het aantal vijftien- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 15.000 per maand toegenomen. Ruim 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk, waaronder de 397.000 werklozen.

Vorig jaar waren er rond dit moment nog bijna 500.000 werklozen. Het Centraal Planbureau (CPB) ging daarbij in zijn jongste raming uit van een verdere daling, naar gemiddeld 360.000 werklozen.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt in een reactie van mooie cijfers. "Nooit eerder waren er zoveel mensen aan het werk. Prachtig voor alle mensen die dit jaar een baan hebben gekregen. En ook hoopvol voor hen die nog op zoek zijn."

Minder WW-uitkeringen

Het aantal lopende WW-uitkeringen nam vorige maand met ruim 6000 duizend af tot 337.000. Het was de tiende maand op rij dat er sprake was van minder uitkeringen. Vooral in de bouw en de transportsector is sprake van een daling van de uitkeringen.

Alleen in de landbouw en visserij, horeca en culturele instellingen nam het aantal lopende uitkeringen toe. Dat komt waarschijnlijk omdat er in dit seizoen minder werk is in deze sectoren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`