Economie

Koers bitcoin en ethereum fors omlaag, bitcoin cash stijgt 55 procent

20 december 2017 09:35 Aangepast: 08 juni 2020 13:34
Beeld © ANP

Eerder deze week piekten de koersen van cryptocurrencies bitcoin, ethereum en litecoin nog naar recordhoogten, sinds gisteren gaat de waarde hard naar beneden. Ondertussen stijgt bitcoin cash enorm snel.

Op zondag flirtte de bitcoin nog met een waarde van ruim 20.000 dollar op de index van Coinmarketcap. Deze website toont het gewogen gemiddelde van koersen van cryptocurrencies zoals de bitcoin op verschillende beurzen. Op moment van schrijven is de koers van een bitcoin gedaald tot 16.647 dollar, een daling van bijna 13 procent in 24 uur tijd.

De koers van ethereum steeg gisteren nog naar een recordhoogte van tot 879 dollar volgens Coinmarketcap. Maar op het moment van schrijven is de koers gedaald tot 784 dollar. In 24 uur tijd werd ether ruim 7 procent minder waard.

Voor Litecoin, die gisteren ook een piek bereikte is het hetzelfde verhaal. De koers daalde met ruim 10 procent tot 327 dollar. 

Bitcoin cash in de plus

Opvallend is de snelle opkomst van bitcoin cash, op het moment de derde cryptocurrency als je kijkt naar marktwaarde (marktkapitalisatie). Bitcoin cash werd in augustus afgesplitst van bitcoin, na een ruzie over de toekomst van bitcoin. De koers van bitcoin cash staat op 3443 dollar, een stijging van 55 procent in een dag.

De heftige koersdalingen van de eerste twee worden waarschijnlijk veroorzaakt door twee ontwikkelingen.

De ene reden is het succes van bitcoin cash. Een van de grootste beursbedrijven voor cryptocurrencies, Coinbase, steunt bitcoin cash sinds gisteren. Via Coinbase en handelsplatform Gdax is het nu mogelijk om in deze cryptomunt te handelen. In de eerste handelsuren ging de koers zo hard op en neer, dat de handel werd stilgelegd. 

Onderzoek

 

Het bedrijf gaat onderzoek doen of er geen sprake is van handel met voorkennis door medewerkers van Coinbase, schrijft TechCrunch.

Daarnaast accepteert BitPay, een bedrijf dat bitcoinbetalingen verwerkt, ook sinds gisteren bitcoin cash.

Angst om de boot te missen

Reden twee dat de twee bekendste cryptomunten waarschijnlijk in waarde dalen, is dat investeerders mogelijk bang zijn dat het einde van de koersstijging van bitcoin in zicht is en dus in alternatieve cryptocurrencies investeren om daar te blijven profiteren van de cryptocurrencyhausse. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van