Ga naar de inhoud
Economie

ING: bitcoin is voor nerds, privacygekkies en criminelen

Beeld © ANP

Bitcoin is een nichebezit dat alleen interessant is voor nerds, privacygekkies en criminelen, zo schrijft ING-econoom Teunis Brosens. Hij denkt dat de bitcoin te ver is afgedwaald van zijn oorspronkelijke doel en dat het betalingssysteem in deze vorm 'onhoudbaar' is.

Bekijk de toelichting van Teunis Brosens op bitcoin

In zijn acht pagina's tellende analyse (pdf) beschrijft Brosens dat bitcoin, ondanks de huidige hype, geen brede doelgroep heeft en hoogstwaarschijnlijk een product voor de niche blijft. 

"De gebruikers bestaan uit technerds, mensen die geobsedeerd zijn met hun privacy, mensen die bang zijn voor (hyper)inflatie bij traditionele valuta, en mensen die de banken willen omzeilen vanwege ideologische of criminele redenen", aldus Brosens. 

Van een grote latte naar een kleine espresso

Niet alleen de doelgroep is niet breed genoeg, betoogt de econoom. Ook het gebrek aan toezicht, instanties die zorgen dat de bitcoins van gebruikers niet worden gestolen, de langzame transactiesnelheden (zo'n 9 per seconde), de hoge transactiekosten (rond de 15 dollar) en de hoge volatiliteit zullen er volgens Brosens voor zorgen dat bitcoin geen gemeengoed wordt.

Het aantal bitcoin-transacties zou 'duizend keer beter' moeten, vindt Brosens. Ook de volatiliteit maakt bitcoin volgens hem niet geschikt als betaalsysteem: "In wereld waarin je van je geld vandaag een grote latte koopt en morgen een kleine espresso, is niet handig."

Stijgende koers

Hoe verklaart Brosens dan dat de prijs van een bitcoin het afgelopen jaren zo enorm is toegenomen? Volgens hem is de hoge prijs ontstaan door speculatie: "De enige rechtvaardiging om vandaag in bitcoin te investeren, is de veronderstelling dat anderen bereid zijn om bitcoins in de toekomst te kopen tegen hogere prijzen."

Ondanks zijn kritiek op bitcoin is Brosens wel positief over de blockchain, de achterliggende technologie van de cryptocurrency. Dat is volgens hem een 'geweldige' technologie die enorm veel mogelijkheden biedt. Maar over de bitcoin is hij duidelijk: de cryptocurrency heeft alle kenmerken van een bubbel.

Wat zijn bitcoins, en ben je nog op tijd om ze te kopen?

Zo betaal je belasting over je bitcoins

Dit is een artikel van