Economie

Alicia Keys helpt opstartende kunstenaar uit Tilburg

15 december 2017 20:45 Aangepast: 18 december 2017 17:19
HippeShit013 Beeld © HippeShit013

De net gestarte kunstenaar Pee-Jay uit Tilburg krijgt een hart onder de riem gestoken van Alicia Keys. Ze tagde de portretten die hij van haar maakte op zijn website Hippe Shit 013. “De opdrachten stromen binnen.”

Afgelopen maandag had Pee-Jay een ‘Netflix-dagje’ met zijn vrouw. Ze lagen de hele dag op bed en checkten pas om tien uur ‘s avonds hun telefoon. Toen Pee-Jay de stroom meldingen zag die maar binnen bleef lopen, dacht hij dat hij een virus te pakken had.

Kleurige portretten

Maar na lang naar boven scrollen zag hij de oorzaak: Alicia Keys had hem getagd. Ze had de kleurige portretten die hij van haar had gemaakt doorgeplaatst op Facebook. Met lovende woorden erbij. 

Pee-Jay - echte naam: Pali-john Czifra, veertig jaar- was eigenlijk pas net begonnen met schilderen. Tekenen deed hij vroeger wel met een vriend, maar daar was alleen die vriend mee doorgegaan als grafisch ontwerper. "Daar ben ik altijd jaloers op geweest, dat hij wel iets met zijn creativiteit deed."

Zelf werkte Pee-Jay 17 jaar lang met gedetineerden in de gevangenis. Hij was daarnaast wel creatief met zijn basgitaar en sportte fanatiek. 

Kanker

Dat hield allemaal op toen hij op zijn 36e, als vader van drie kinderen, werd gediagnosticeerd met lymfklierkanker. In een half jaar viel hij 22 kilo af. “Ik werd kaal en verloor al mijn lichaamshaar, ook mijn wenkbrauwen en mijn wimpers. Ik zat in een rolstoel en kon mijn basgitaar niet meer vasthouden, die was veel te zwaar.”

Elke drie weken moest hij terug voor een chemokuur. "Steeds met dezelfde vijf mensen in een kamer. Zij zijn er allemaal niet meer." Hij draagt het met zich mee en telt zijn zegeningen.

De oude

Binnenkort heeft Pee-Jay zijn laatste check en is hij hopelijk vijf jaar 'schoon'. “Maar ik ben er niet ongeschonden uit gekomen." Na zijn laatste behandeling begon hij al snel weer met werken, fulltime.

"Ik wilde heel graag weer de oude zijn.  Weg van het zieke beeld dat ik van mezelf had." Maar dat viel tegen. "Als je er geen ervaring mee hebt, denk je dat dat makkelijk is. Maar het leven na kanker is eigenlijk net zo pittig en net zo zwaar."

Tekenen

Hij ging snel over zijn grenzen heen omdat hij op zijn werk niet de zwakste schakel wilde zijn. Daarna zat hij anderhalf jaar thuis om tot rust te komen en besefte hij dat zijn vorige baan fysiek niet meer haalbaar was. 

In die tijd kwam zijn oude tekenvriend hem boodschappen brengen. Hij gaf Pee-Jay ook een schetsboek. Maar tekenen was niet genoeg, dus bestelde Pee-Jay schilderspullen.

Hippe Shit 013

"Ik ontwikkelde mijn eigen stijl, want ik wilde niet gaan kopiëren." Hij kon gaan solliciteren, maar wilde geen verplichtingen aangaan die hij niet waar kon maken. Dus stapte hij in april naar de Kamer van Koophandel en startte Hippe Shit 013. "‘Hip’ zeg ik vaak als ik dingen heel tof vind. En ik kom uit Tilburg: 013." 

Miniatuurvoorbeeld

Hij liet zich inspireren door artiesten, zoals Alicia Keys. Nooit eerder kreeg hij reacties van de artiesten die hij schilderde. “Dat is ook niet de bedoeling. Maar je hoopt er ergens natuurlijk wel op. Dat je waardering krijgt voor wat je hebt gemaakt.

Die kreeg ik nu van Alicia Keys. Dat is heel overweldigend.”

Post van Alicia Keys

“Creativiteit vereist de moed om zekerheden los te laten.” schreef Alicia Keys bij Pee-Jay's portretten. Heel herkenbaar voor Pee-Jay. Hij vindt het lastig dat hij zijn zekerheid - een goedbetaalde baan - heeft  moeten opgeven. En hij weigert thuis te zitten met een uitkering. "Ik had afgekeurd kunnen worden. Maar dat wil ik niet."

Aanvankelijk bleef hij als kunstenaar liever anoniem. “Ik hoorde in Tilburg mensen wel eens over Hippe Shit 013, maar dan wisten ze niet dat het van mij was."  Na een maand had hij zijn eerste opdracht al binnen. Mensen vroegen hem om dierbaren te schilden in zijn eigen stijl. 

Bekendheid

Later besloot Pee-Jay om toch ook als persoon naar buiten te treden. "Dat is bevorderlijker voor je bekendheid." Hij vertelt nu ook over zijn ziekte, maar dan wel in zijn eigen stijl. "Het is niet dat ik kanker heb overleefd. Kanker heeft mij niet overleefd. Ik draai het graag om. Dat motiveert je."

Miniatuurvoorbeeld

Hij heeft nog een hele lijst inspirerende personen die hij wil tekenen. Maar daar komt hij voorlopig nog even niet aan toe. "Na de post van Alicia Keys komen de opdrachten als een sneltrein binnen. Uit Australië, Portugal, Duitsland, Texas en Boston. Allemaal heel concreet."

Affordable art

De plotselinge storm aan aandacht zorgt er niet voor dat Pee-Jay zijn prijzen omhoog gooit. "Dat zou raar zijn. In Loods 5 in Zaandam hangt gewoon nog werk van me." Zijn duurste stuk van 1,50 bij 1 meter kost 1500 euro. De kleinste is 500 euro. "Ik wil affordable art maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore