Economie

Unilever verkoopt margarinetak voor bijna 7 miljard aan KKR

15 december 2017 17:54 Aangepast: 15 december 2017 20:01
Beeld © ANP

Unilever verkoopt zijn margarinetak met merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje voor bijna 6,825 miljard euro aan investeringsmaatschappij KKR. Halverwege 2018 zou de deal rond moeten zijn.

Dat kondigt het bedrijf vandaag aan. In april zette Unilever de smeerseltak te koop nadat het bedrijf een overnamepoging van Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz had afgewend. 

De onderneming beloofde toen zelfstandig meer waarde te creëren voor aandeelhouders, onder meer door de margarinetak af te splitsen. Of dit bod aandeelhouders tevreden zal houden, moet de toekomst uitwijzen, zegt een woordvoerder.

Duurzaamheid

"Voor ons was dit in elk geval het beste bod." Dat lag aan de prijs: het hoogste bod onder die van meerdere gegadigden.  Maar KKR voldeed ook aan Unilevers eisen vanwege een focus op duurzaamheid.

"We voerden langdurige gesprekken met de investeringsmaatschappij en kwamen overeen dat KKR de door onze opgestelde 'responsible sourcing policies'  zou overnemen. Ze zullen werken aan hetzelfde doel: in 2019 100 procent duurzame palmolie sourcen", aldus de woordvoerder.

CNV

Unilever informeerde de vakbonden vanavond vlak na de media, zegt een woordvoerder. "Maar zij wisten ook al sinds april dat we een koper zochten." In Nederland heeft de deal volgens vakbond CNV gevolgen voor 325 voltijdsmedewerkers.

Nicolas Liabeuf blijft voorlopig als CEO van de smeersels de tak leiden.

`