Economie

Nederlander Vijlbrief krijgt vrijwel zeker topfunctie bij Eurogroep

14 december 2017 19:40 Aangepast: 15 december 2017 05:17
Beeld © algemenebestuurdersdienst

De Eurogroep Werkgroep schuift hoogstwaarschijnlijk de Nederlandse Hans Vijlbrief naar voren als nieuwe voorzitter. Zo heeft Nederland vlak na het vertrek van Dijsselbloem zicht op een nieuwe topfunctie op Europees niveau.

Het ministerie van Financiën heeft er in elk geval 'alle vertrouwen in' dat de huidige Nederlandse schatkistbewaarder (thesaurier-generaal) de nieuwe EWG-voorzitter wordt, zegt een woordvoerder.

De Eurogroep heeft hier in januari nog het laatste woord over, nuanceert de woordvoerder, maar die benoemt 'doorgaans' de kandidaat die de EWG zelf naar voren schuift.

Nederlander in de top

Het betekent een nieuwe topfunctie voor een Nederlander in de Europese Unie. Eerder deze maand werd duidelijk dat uitgerekend Nederland er geen voorstander van was dat Dijsselbloem nog een half jaar langer aanbleef als voorzitter van de Eurogroep.

Zijn termijn loopt tot 12 januari, maar een aantal grote landen, waaronder Duitsland, drongen aan op verlenging. Minister van financiën Wopke Hoekstra zei toen dat Nederland dat niet wilde, omdat het voorzitterschap anders te veel op een permanente functie zou gaan lijken.

'Los van Dijsselbloem'

In de wandelgangen werd ondertussen genoemd dat de terugtrekking van Dijsselbloem vrij baan zou maken voor een andere belangrijke positie voor een Nederlander. 'Maar dat staat hier helemaal los van', verzekert de woordvoerder van het Nederlandse ministerie van financiën.

De huidige EWG-voorzitter is de Oostenrijker Thomas Wieser.

`