Ga naar de inhoud
Economie

Bitcoin-pionier doneert 5057 bitcoins aan goede doelen

Een anonieme bitcoin-miljonair heeft het Pineapple Fund opgericht om 5075 bitcoins onder goede doelen te verdelen. De waarde van het bitcoin-fonds is op het moment van schrijven zo'n 73 miljoen euro. Het fonds behoort daarmee tot één van de 250 rijkste bitcoin-adressen van het moment.

De bitcoin-miljonair vertelt op de site van het fonds dat hij in de vroege dagen van de bitcoin instapte en de cryptomunt dolf, kocht en verhandelde omdat hij in het concept van gedecentraliseerd geld geloofde. 

Maar de pionier had nooit verwacht dat de munt zo in waarde zou toenemen: hij heeft nu meer geld dan hij ooit kan uitgeven. Daarom besloot hij het Pineapple Fund op te richten. Volgens de donateur is de waarde van zijn fonds meer dan de totale waarde van alle bitcoins toen hij met de cryptomunt begon.

Veiligheid

De weldoener wil anoniem blijven omdat hij zich steeds meer zorgen maakt over zijn veiligheid. De miljonair zegt op de site dat hij stilletjes en onopvallend wil leven. De meeste mensen in zijn leven hebben geen idee over zijn rijkdom aan bitcoins.  

De naam voor het fonds koos hij omdat hij gek is op ananas. Goede doelen kunnen zich overigens zelf aanmelden voor een donatie, mits het geregistreerde goede doelen zijn. Individuen krijgen geen bitcoins. 

Ondertussen hebben vier goede doelen tussen de half miljoen en een miljoen dollar in bitcoins ontvangen. Op Reddit waar de miljonair zijn fonds aankondigde, gaven lezers allerlei suggesties voor goede doelen waarbij de nadruk vaak op technologie lag. De miljonair zegt dat hij ook op zoek is naar niet technologische georiënteerde doelen.