Economie

AH to go trekt zich terug uit Duitsland

13 december 2017 19:00 Aangepast: 13 december 2017 19:03
Beeld © ANP

Albert Heijn gaat zijn To go-winkels en tankstationfilialen in Duitsland sluiten. Eerdere plannen voor 150 winkels in Europa maken baan voor innovatie in Nederland.

Eind maart moet Albert Heijn uit Duitsland vertrokken zijn. Zes AH to go-winkels en vijf winkels bij Shell-tankstations zullen hun deuren sluiten.

In September 2012 opende de eerste Duitse AH to go-winkel in Aken. Maar de 'bescheiden groei' die de Duitse winkels lieten zien beloofden waarschijnlijk te weinig toekomst. In Duitsland zijn supermarkt Rewe en Arial ook al actief met To go-winkels. 

150 winkels in Europa

De terugtrekking staat haaks op de eerder bekend gemaakte uitbreidingsplannen van Albert Heijn in Europa. Toen Ahold in 2011 met het AH-to go concept begon, wilde het bedrijf binnen vijf jaar 150 winkels openen in Europa. Dat zijn na de terugtrekking uit Duitsland straks zeventig winkels, allemaal in Nederland. 

België en Curaçao hebben ook Albert Heijn-winkels, maar geen to go-filialen.

Bezorging

AH to go richt zijn pijlen nu op innovaties in Nederland, zegt een woordvoerder. De supermarktketen begon bijvoorbeeld al met bezorging op de Amsterdamse Zuidas.

Ahold zal overigens niet al te veel lijden onder het temperen van de ambities in Europa. Twee derde van de omzet komt uit Amerika.

`