Economie

EU-parlement bombardeert Nederland nét niet tot belastingparadijs

13 december 2017 14:32 Aangepast: 13 december 2017 17:43
Paul Tang. Beeld © Archieffoto ANP

Het Europarlement heeft Nederland op een haar na niet gebombardeerd tot belastingparadijs: het scheelde één stem. Een voorstel van PvdA-Europarlementariër Paul Tang om dat voor elkaar te krijgen, werd weggestemd.

Het laatste zinnetje van een amendement dat Tang indiende overleefde de stemming niet. Van de 751 parlementariërs stemden er 327 voor maar ook 327 tegen. In zo'n geval wordt het voorstel verworpen.

Het ging om de zin '...en roept de Europese Commissie daarom op om Luxemburg, Nederland, Ierland en Malta als belastingparadijs te behandelen'. Tang wilde dat deze landen expliciet genoemd zouden worden, omdat deze door afwezigheid schitterden op de zwarte lijst die de Europese Unie begin deze maand bekendmaakte

Tang vindt dat Nederland wel op deze lijst hoort omdat van alle investeringen van bedrijven die eindigen in belastingparadijzen, 23 procent door Nederland stroomt. Dat argument uit Tangs amendement, werd wel gesteund door het parlement. 

Piraten van Europa

Hij baalt flink dat zijn toevoeging net niet aangenomen is. "Het is alsof je in de finale verliest met strafschoppen. Maar het laat ook zien dat een heel belangrijk deel van het parlement met de nodige achterdocht naar Nederland kijkt."

Volgens Tang wordt er tegen Nederland aangekeken 'als de piraten in Europa'. "En dat is helaas ook zo."

Hij is wel blij met de discussie over het onderwerp. "Dit onderwerp blijft en gaat weer terugkomen. Als is het maar dat je Europa alleen kan veranderen als je kijkt naar de praktijken in de eigen lidstaten."

Onderzoek na Panama Papers

Tang deed zijn voorstel als toevoeging aan de lijst van aanbevelingen die het Parlement aan de Europese Commissie doet naar aanleiding van een rapport van de parlementaire onderzoekscommissie PANA over witwassen, belastingontwijking en belastingontduiking. 

Deze commissie werd opgericht naar aanleiding van de onthullingen uit de Panama Papers, in de zomer van vorig jaar.

Nederlands parlement: geen belastingparadijs

Een soortgelijk voorstel in het Nederlandse parlement haalde het eerder dit jaar ook niet. Een motie van Renske Leijten (SP) en Bart Snels (GroenLinks) werd halverwege november ook weggestemd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van