Economie

Cryptobedrijf Dirk Scheringa haalt 10,2 miljoen op

12 december 2017 13:26 Aangepast: 08 juni 2020 13:32
Beeld © Archieffoto ANP

ICO HeadStart, het cryptobedrijf met oud-DSB-bankier Dirk Scheringa als uithangbord, heeft de eerste 10,2 miljoen euro aan investeringen binnen. "Dit is niet wat je verwacht in een weekend", zegt HeadStart-oprichter Nawid Habib.

Het bedrijfje, dat ondernemers wil helpen die een cryptocurrency willen lanceren, heeft bijna 9 miljoen euro ontvangen van zogenaamde 'angel'-investeerders. Dat zijn private investeerders die in ruil voor hun investering vaak een aandelenbelang in het bedrijf krijgen.

Meer op RTL Z.nl: bekijk hier al onze cryptoverhalen op onze speciale pagina

Naast de 8,85 miljoen euro van deze investeerders, is er ook voor 1,35 miljoen ingeschreven op de cryptocurrency die HeadStart zelf wil uitbrengen, stelt het bedrijf in maandagavond verzonden persbericht.

De voorinschrijving voor deze Mother of all Tokens (MOAT) sluit volgende week. Het doel van deze ICO (initial coin offering) was om 10 miljoen op te halen om het bedrijf te kunnen beginnen, dat is dus al gehaald.

Investeren blijft mogelijk

Investeren blijft voorlopig gewoon mogelijk, zegt Habib. "Alles wat erbovenop komt is mooi meegenomen." Hij had niet verwacht dat hij binnen een weekend het geld al binnen zou hebben. "In een klap ben je een miljoenenbedrijf."

Inmiddels is er al 1,65 miljoen binnen van 'backers', zoals de private investeerders heten. Dat zijn er in totaal 884 die allemaal enkele duizenden euro's investeerden, aldus Habib. In totaal komt 2 procent van de investeringen uit Nederland. 

Intermediair

Het bedrijf wil een soort intermediair zijn tussen investeerders en bedrijven die hun op de blockchain gebaseerde techniek willen vermarkten. In ruil voor hun investering in de MOAT krijgen investeerders stemrecht bij het bepalen in welke bedrijven geïnvesteerd gaat worden. 

Als er winst wordt gemaakt, gebruikt HeadStart 80 procent daarvan om hun eigen cryptomunt weer terug te kopen. De overige 20 procent wordt gebruikt om in nieuwe bedrijven te investeren, belooft het bedrijf.

'Dirk Scheringa wereldwijd bekend'

Scheringa, onder meer bekend geworden als eigenaar van de failliet gegane DSB en voorzitter van AZ, is door het bedrijf gevraagd vanwege zijn 'wereldwijde bekendheid' en omdat hij een andere kijk op zaken heeft, vertelde oprichter Nawid Habib eerder tegen het Financieele Dagblad

Initial Coin Offering

Een ICO is een manier om geld op te halen voor bedrijven die technieken ontwikkelen die steunt op de blockchain. Voor beleggers is het interessant omdat zij vroegtijdig aan boord zijn en profiteren als de currency meer waard wordt.

Het nadeel van een ICO is dat het, in tegenstelling tot een gang naar de aandelenbeurs (initial public offering), veel minder transparant is. Iets basaals als een prospectus is bijvoorbeeld niet verplicht, simpelweg omdat er geen toezichthouder is. 

De Chinese centrale bank heeft ICO's verboden, in Nederland waarschuwde de AFM voor de risico's van beleggen in bitcoins of ethers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van