Ga naar de inhoud
Economie

Chinese cryptomunt OneCoin maakt het nog bonter dan bitcoin

Beeld © Getty

Bitcoin maakt dagelijks een wilde rit op de beurs. Maar, de nieuwe Chinese cryptomunt OneCoin werd de afgelopen maanden 80 keer meer waard en was zo nog een veel betere belegging. Cashen dus, als je op tijd uitstapte.

Cryptocurrencies staan onder druk in China. ICO's, een soort 'beursgangen voor cryptovaluta', zijn er verboden en de Chinese beurzen voor de digitale munten zijn gesloten op last van de regering.

OneCoin

Toch is er een nieuwe cryptosensatie: de OneCoin. De munt zou in de handel sinds zijn introductie in oktober 80 keer meer waard geworden zijn, schrijft Quartz. Zoals dat vaak gaat, is de waarde van de munt inmiddels ook weer flink gekelderd.

Meer op RTL Z.nl: Lees al onze cryptoverhalen op onze speciale pagina

Op dit moment wordt de OneCoin verhandeld via voor zo'n 6 yuan, zo'n 0,77 euro. Eind november was dat zelfs nog bijna de helft meer, maar eind oktober was de waarde van de OneCoin nog minder dan 1 yuan. Voor vroege instappers is dat dus nog altijd een flinke rit omhoog waar zelfs bitcoininvesteerders alleen maar van kunnen dromen.

Xunlei

De OneCoin is een uitvinding van het Chinese bedrijf Xunlei, dat een notering heeft aan de Amerikaanse Nasdaq. De waarde-explosie van de munt heeft de koers van Xunlei omhoog doen schieten de afgelopen maanden.

De koers van Xunlei is ook weer fors gedaald, nadat er discussie was ontstaan over de vraag of de OneCoin gezien de strenge regels in China wel legaal is

Miniatuurvoorbeeld

Techbedrijf Xunlei begon ooit als een torrentwebsite, waar gebruikers (illegaal) films en muziek konden downloaden. Inmiddels is het voor het grootse deel een videostreamingservice, maar sinds een paar maanden heeft het bedrijf een nieuwe grote ommezwaai gemaakt.

Via het apparaat OneCloud kunnen klanten opslagruimte met elkaar delen, maar ook bandbreedte van hun internetverbinding afstaan aan Xunlei. In ruil daarvoor krijgen ze OneCoins, vergelijk het met het minen van bitcoins.

Met de OneCoin kun je diensten van Xunlei kopen, maar hij werd dus ook al snel verhandeld als los product. Om er zeker van te zijn dat de munt niet wordt verboden door de Chinese overheid heeft Xunlei aangekondigd strenger toe te zien op de identiteit van de gebruikers.

De OneCoin van Xunlei die in artikel wordt beschreven, is niet hetzelfde als het piramidespel waardoor vorig jaar veel mensen gedupeerd raakten.