Business

Kogel door de kerk: Tesla en SolarCity worden één

01 augustus 2016 13:15 Aangepast: 30 juli 2017 19:30
Beeld © EPA

Gaat het nu écht gebeuren? Ja! Tesla neemt SolarCity over. Het zonne-energiebedrijf waarvan Musk grootaandeelhouder én chairman is; wordt samengesmeed met Tesla, waarvan hij volledig de baas is.

De samensmelting van de twee bedrijven is een belangrijk onderdeel van Musks masterplan. "Het wordt tijd dat Tesla en Solar City beter gaan samenwerken om de technieken te combineren", schreef hij eerder.

Bij de overname wordt Tesla meer dan alleen een autofabrikant. De gecombineerde bedrijfsactiviteiten maken Tesla een 'all-round' bedrijf voor consumenten die een duurzame levensstijl eropna willen houden.

Overname onzeker

Hoewel Musk de grootste aandeelhouder is in beide bedrijven, was de overname nog niet in kannen en kruiken. Het zonne-energiebedrijf had een speciale commissie opgesteld om het bod van Tesla onafhankelijk te beoordelen, zonder dat Musk (en andere bestuurders) daar invloed op konden uitoefenen.

Tesla zal SolarCity nu voor 25,37 dollar per aandeel overnemen. In totaal komt dat neer op een bedrag van 2,6 miljard dollar (2,4 miljard euro).

Beleggers

In eerste instantie waren Tesla-beleggers weinig enthousiast over de overname. Het aandeel verloor na het bod 12 procent aan waarde op de NASDAQ. Aandelen SolarCity schoten wel omhoog met 29 procent.

Ruim een maand later lijken beleggers de overname rooskleuriger in te zien. Sinds het dieptepunt op 21 juni (190 dollar per aandeel) is het aandeel weer omhoog gekropen. Afgelopen vrijdag sloot het aandeel op 234 dollar.

De deal kan nog wel afgeketst worden, in theorie althans. Tot 14 september staat het SolarCity vrij om nog andere kopers te vinden.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore