Ga naar de inhoud
Economie

ECB-bestuurder: EU moet bitcoin reguleren

Beeld © Getty

De Europese Unie moet regels gaan opstellen voor cryptomunt bitcoin om te voorkomen dat deze wordt gebruikt om geld wit te wassen, zegt Ewald Nowotny, voorzitter van de Oostenrijkse centrale bank en bestuurder bij de ECB.

De koers van bitcoin is dit jaar verzestienvoudigd en alleen al vanwege de marktwaarde die bitcoin inmiddels heeft is het noodzakelijk om je af te vragen of de munt moet worden gereguleerd, zegt Nowotny.

Hij zegt dat vooral met het oog op het tegengaan van witwassen. Er zijn allerlei regels tegen witwassen, maar het is raar dat zelfs voor grote transacties in bitcoin geen controle plaatsvindt, aldus Nowotny. Maar daarbij zou niet de ECB, maar de EU het voortouw moeten nemen.

Nog geen EU-regels

Eind juni werden in de Europese Unie strengere regels tegen witwassen van kracht. Maar voor bitcoin zijn er nog geen Europese regels.

Groot-Brittannië wil de EU-regels tegen witwassen uitbreiden, zodat ze ook voor cryptomunten gaan gelden. Daarbij zouden handelaren hun identiteit moeten verstrekken en verdachte activiteit moeten melden, schreef Reuters.

Op Europees niveau

Volgens Nowotny zijn de regels in Oostenrijk minder streng dan in Duitsland. En daarom gaan bedrijven die in bitcoins handelen in toenemende mate naar Oostenrijk, zegt hij. De regels in Oostenrijk moeten minstens net zo streng zijn als in Duitsland en uiteindelijk moet dit op Europees niveau worden geregeld, aldus Nowotny.

Onlangs zei Philipp Hildebrand, vice-bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder BlackRock, dat bitcoin zal worden gereguleerd door de overheid.