Ga naar de inhoud
Economie

Stormachtig debuut bitcoin op Wall Street, futures ruim 20 procent omhoog

Beleggers op de Chicago Board Options Exchange. Beeld © Getty Images

De eerste mogelijkheid om via een gereguleerde beurs mee te doen aan de bitcoinhausse is stormachtig verlopen. Professionele handelaren en speculanten kunnen via een future speculeren op het koersverloop van de bitcoin.

Gisterenavond kon er voor het eerst gehandeld worden in futures op bitcoin van de Chicago Board Options Exchanges (CBOE). Afhankelijk van de waarde van de bitcoin als de future is verlopen, verdient (of verliest) een belegger. Dat werkt net als met een normale future, wat een afgeleid beleggingsproduct is van een beursgenoteerd bedrijf, grondstof of valuta. 

Wie speculeert op een waardedaling van de bitcoin gaat 'short', wie denkt dat de waarde verder stijgt gaat 'long'. "Stel, je koopt op 16.000 en gaat short, wat wil zeggen dat je denkt dat de koers gaat dalen. Als de koers dan stijgt naar 20.000, verlies je 4000. Als de koers daadwerkelijk daalt, naar 12.000, dan is je winst 4000", legt Corné van Zeijl, analist van Actiam, uit. 

Gebaseerd op bitcoinkoers

De onderliggende waarde van de future die nu wordt verhandeld, is de prijs van bitcoin gerekend in dollars bij handelsplatform Gemini. Dat is het bedrijf van de Amerikaanse tweeling Winklevoss, die in 2013 11 miljoen in de cryptomunt staken. Volgens een berekening van The Sydney Morning Herald zijn zij daarmee de eerste bitcoinmiljardairs.

Twee en een half uur nadat de handel van start ging, werd deze 2 minuten stilgelegd omdat de koers van de future te hard omhoog ging. En anderhalf uur daarna werd een pauze van vijf minuten ingelast, toen was de koers al met 20 procent gestegen.

 

Miniatuurvoorbeeld

Uiteindelijk steeg de koers van 15.000 dollar per future tot 17.780, een stijging van 21 procent. Gedurende de handelsuren werd een piek van 25 procent gehaald. Er werden in totaal 2300 futurecontracten afgesloten.

'Er zit flink lucht in de prijs'

Dat de koers van de future zo hard omhoog is gegaan en ruim boven de koers van de bitcoin sloot, is volgens Van Zeijl een teken dat 'er flink lucht in de prijs zit'. "Het geeft aan dat er veel kopersinteresse is", aldus Van Zeijl.

De koers van bitcoin steeg in de afgelopen maanden explosief, vorige week werd de grens van 15.000 dollar geslecht, ruim een week nadat de grens van 10.000 dollar werd gehaald. De komst van de future heeft nog geen invloed op de koers van de bitcoin, in de afgelopen 24 uur steeg de koers op index Coindesk met 11 procent

Nieuw hoofdstuk

Dat professionele beleggers nu via een officiële aandelenbeurs kunnen speculeren op het koersverloop van de bitcoin is 'een nieuw hoofdstuk', schrijft persbureau Reuters. "Bitcoin is met een knal begonnen op Wall Street", schrijft concurrent Bloomberg zelfs. Volgens het persbureau is het debuut een mijlpaal voor de cryptocurrency.

"Iedereen wil gokken op de bitcoin en nu kan dat gewoon", verwoordt Van Zeijl de ontwikkeling. Met de futures op een gereguleerde aandelenmarkt wordt de handel in bitcoin mogelijk voor professionele beleggers en handelaren. Institutionele beleggers, zoals voor pensioenfondsen, zijn aan strenge regels gebonden voor hun beleggingen.

Of pensioenfondsen nu in bitcoinfutures gaan beleggen is overigens maar zeer de vraag. Pensioenfondsen mogen van toezichthouder DNB maar een beperkt risico lopen met hun beleggingen.

Zeer speculatief

Tot nu toe was de handel in de cryptomunt alleen mogelijk via bitcoinplatforms, vaak zonder toezichthouder. "Maar je moet wel goed kijken welke bitcoinprijs of platform als onderliggende waarde wordt gebruikt", waarschuwt hij.

Hij wijst nog op de hoge marges die als onderpand gevraagd worden bij het handelen in futures. "Ik hoor percentages van tussen de 45 en 50 procent, wat als onderpand gevraagd wordt. Dus als op een koers van 16.000 een future neemt, moet je 8000 storten", legt Van Zeijl uit. Ter vergelijking: op futures in olie gelden marges van vier procent. 

Waarschuwingen

Toezichthouder AFM waarschuwde in de afgelopen maanden meerdere malen voor de risico's van beleggen in bitcoin of andere cryptocurrencies. Ook minister van Financiën Wopke Hoekstra waarschuwt voor beleggen in bitcoin, omdat er geen vangnet geldt zoals voor spaargeld. 

In RTL Z Voorbeurs legt beurscommentator Durk Veenstra nog eens uit hoe het werkt: