Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Derivaten-ellende nog niet voorbij voor gedupeerde mkb’ers

08 december 2017 21:17 Aangepast: 08 december 2017 21:20
Beeld © ANP (Archieffoto)

Duizenden mkb’ers moeten langer wachten op een aanbod van hun bank waarmee zij worden gecompenseerd voor de opgelopen schade na de aankoop van risicovolle rentederivaten. Het gros van de 19.000 ondernemers die in aanmerking komen voor compensatie moet zeker tot na de jaarwisseling geduld hebben.

Het versturen van de brieven heeft vertraging opgelopen door 'problemen met data en automatiseringssystemen', blijkt uit een tussentijds verslag van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van het herstelplan voor de gedupeerde mkb’ers. Minister Hoekstra van Financiën stuurde de voortgangsrapportage vandaag naar de Tweede Kamer.

Pas één van de zes betrokken banken die de rentederivaten uitgaven heeft alle brieven verstuurd. Het gaat om brieven voor de mensen die wel in aanmerkingen komen voor compensatie en de mensen die buiten de regeling vallen.

390 mkb'ers

Van de ongeveer 19.000 mkb’ers die in aanmerkingen komen voor compensatie, hebben nog maar 390 mkb’ers een aanbod gehad. Van de zes banken, dat zijn Rabobank, ABN Amro, ING, Van Lanschot, SNS Bank en Deutsche Bank, hebben de twee banken met het kleinste aantal gedupeerde ondernemers een aanbod voor compensatie gestuurd. De andere vier banken zeggen dat ze vertraging oplopen. Welke banken dat zijn is onduidelijk.

De ondernemers die geen aanbod kunnen ontvangen voor het einde van deze maand, krijgen onder druk van de toezichthouder een voorschot op hun compensatie.

Reconstructie

Deze zomer zeiden de banken al meer tijd nodig te hebben. AFM schrijft nu dat de systemen van de banken met de meeste dossiers niet zijn ingericht op de 'grootschalige historische reconstructies'. De toezichthouder weet niet hoe lang het duurt tot de banken de systemen op orde hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore