Economie

Fastned haalt 12 miljoen op voor uitbreiding snellaadnetwerk

07 december 2017 20:28 Aangepast: 29 december 2017 14:13
Fastned heeft inmiddels 63 snellaadstations in Nederland. Beeld © ANP

Uitbater van snellaadstations Fastned heeft in tien dagen tijd 12,3 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van obligaties. Met het geld wil het bedrijf zijn netwerk van snellaadstations verder uitbreiden.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een persbericht. Momenteel heeft Fastned 63 stations in Nederland, waarvan 61 langs de snelweg. Volgend jaar moeten daar 'tientallen stations' bijkomen, zowel in Nederland als in andere Europese landen, Duitsland en België voorop.

Totaal heeft het bedrijf een concessie voor 201 van de 245 verzorgingsplaatsen langs de Nederlandse snelwegen. Het afgelopen jaar is de portfolio uitgebreid met locaties in Duitsland en België, maar daarvan is er nog geeneen operationeel. Daarnaast tekende Fastned een overeenkomst met Transport for London (TfL) voor de realisatie van snellaadstations in het Verenigd Koninkrijk.

Wachtrijen

Ook wil het bedrijf enkele bestaande locaties uitbreiden vanwege de grote vraag. "Uitbreiding van het aantal snellaadstations is hard nodig", zegt medeoprichter Bart Lubbers, zoon van oud-premier Ruud Lubbers. "Want we zien de groei versnellen, en wachtrijen bij onze stations komen steeds vaker voor."

Geïnteresseerden konden zich vanaf 28 november inschrijven op de obligaties, tegen 6 procent rente per jaar gedurende de looptijd van vijf jaar. Dat het bedrijf in relatief korte tijd ruim 12 miljoen euro heeft weten op te halen, wijst er volgens Lubbers op dat steeds meer mensen de toekomst elektrisch rijden is en daarom willen investeren in de duurzame missie van het bedrijf.

Rechtszaken

Fastned is niet de enige aanbieder van snellaadstations. Vorige week nog maakte Shell bekend dat het ook toestemming heeft gekregen van de staat om laadpalen voor elektrische auto's te plaatsen. Hier is Fastned het niet mee eens en sleept de staat daarom voor de rechter. Deze zitting dient half december.

Ook is het bedrijf met de Nederlandse staat in een ruzie verwikkeld over het uitbaten van shops waar klanten koffie of een broodje kunnen scoren en gebruik kunnen maken van de wc. Daarvoor verstrekte Rijkswaterstaat geen vergunning. Onterecht, zei de rechter, die oordeelde dat Rijkswaterstaat de aanvroeg opnieuw moet bekijken. Die zaak dient nu bij de Raad van State.

`