Economie

Industrie komt mensen tekort, groot deel personeel vergrijst

08 december 2017 06:30 Aangepast: 08 december 2017 10:59
Vooral in de chemische industrie slaat de vergrijzing hard toe. Beeld © Archieffoto ANP

Niet alleen in de bouw en de ICT is geschikt personeel inmiddels alleen nog met een zaklampje te vinden. Ook in de industrie is een flink personeelstekort. En dat begint te wringen: 16 procent van de bedrijven komt er door in de problemen.

Het tekort aan personeel zorgt ervoor dat de productie wordt belemmerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal vacatures dat niet wordt ingevuld, is sinds 2008 niet zo hoog geweest. Daar zijn twee redenen voor. 

Economische groei

Reden 1 is de economische groei, waardoor er meer vraag is naar producten van fabrieken. Dat is vooral merkbaar bij fabrieken die machines maken voor andere fabrieken. Een kwart van deze bedrijven heeft dringend extra personeel nodig. 

Miniatuurvoorbeeld

Bedrijven die bouwmaterialen fabriceren krijgen, net als bouwbedrijven, te maken met de gevolgen van de overspannen woningmarkt. In het derde kwartaal klaagde 12 procent van de bedrijven over te weinig personeel, dit kwartaal is dat al bijna een op de vijf bedrijven. Bij meubelmakers is de hausse op de woningmarkt ook voelbaar: in die tak steeg het tekort met dik vijftig procent.

Vergrijzing

Reden 2 is de vergrijzing. Vorig jaar was ruim de helft van al het personeel in de industrie 45 jaar of ouder. In 2005 was dat nog 36 procent. Omdat ook het aantal werknemers in de industrie in dezelfde periode met bijna 10 procent daalde, heeft de vergrijzing relatief harder toegeslagen dan in andere branches. Het percentage 55- tot 65-jarigen verdubbelde zelfs, van 10 naar 20 procent.

De meest vergrijsde branche is de chemische industrie, maar liefst 60 procent van alle werknemers was vorig jaar 45 jaar of ouder. Ter vergelijking: voor de totale beroepsbevolking is dat ruim 40 procent. 

Rekening houden met oudere werknemers

Bij chemiereus AkzoNobel loopt de gemiddelde leeftijd ook op, maar de productie wordt er nog niet door belemmerd, laat een woordvoerder weten. Het bedrijf neemt wel maatregelen om te zorgen dat mensen langer door kunnen werken. Daarnaast zet Akzo in op het digitaliseren en robotiseren van de productie. 

Zorgen dat personeel langer kan doorwerken staat in de hele sector hoog op de agenda, aldus Onno de Vreede, hoofd innovatie & Human Capital van branchevereniging de Nederlandse Chemische Industrie. Dat gebeurt onder meer door flexibel te roosteren. Daarnaast gloort er hoop, volgens De Vreede is het aantal afgestudeerden van chemieopleidingen de afgelopen jaren sterk gestegen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van